Nikad više prodatih kola u Indiji

Bez autora
Apr 04 2012

Najveći indijski proizvođači kola, uključujući i lidera prodaje kompaniju Maruti-Suzuki, objavili su rekordne isporuke u martu. Kupci su požurili sa nabavkom kola da bi preduhitrili povećanje cena. Indija, koja poslednjih godina ima jednu od najvećih stopa rasta automobilskog tržišta na svetu, lane se suočila sa usporenom tražnjom pošto su mnogi kupci odustali ili odložili kupovinu kola zbog skupih kredita i skoka cene goriva.Martovski podaci pokazuju da je autoindustrija počela da izlazi iz problema sa kojima se suočavala prošle godine.

Nikad više prodatih kola u IndijiNajveći indijski proizvođači kola, uključujući i lidera prodaje kompaniju Maruti-Suzuki, objavili su rekordne isporuke u martu.

Kupci su požurili sa nabavkom kola da bi preduhitrili povećanje cena.

Indija, koja poslednjih godina ima jednu od najvećih stopa rasta automobilskog tržišta na svetu, lane se suočila sa usporenom tražnjom pošto su mnogi kupci odustali ili odložili kupovinu kola zbog skupih kredita i skoka cene goriva.

Martovski podaci pokazuju da je autoindustrija počela da izlazi iz problema sa kojima se suočavala prošle godine, ocenjuju analitičari.

Kompanije "Maruti", "Ford", "Honda" i "Folksvagen" zabeležile su rekordne isporuke na domaćem tržištu, dok je korporacija "Tata motori" ostvarila rekordnu prodaju malog, jeftinog automobila "nano", prenele su agencije

"Hondina" indijska filijala "Honda-Indija" saopštila je da je u martu povećala prodaju za čak 208 procenata, na rekordnih 11.000 jedinica, a odeljenje američkiog "Forda" u Nju Delhiju zabeležilo je isporuku od oko 12.200 kola, za jedan odsto više nego lane.

Nemački "Folksvagen" prodao je više od 8.300 komada, 2,8 odsto više nego lane, pre svega modela "polo" i "vento."

Premda prodaja kola grupe "Tata" nije na rekordnom nivou s oko 38.300 vozila, to je za skoro 30 odsto više nego u martu prošle godine, uključujući i rekrodnu isporuku modela "nano", najjeftinijih kola na svetu.

"Maruti", koji se nalazi u većinskom vlasništvu japanskog "Suzukija", zabeležio je rast prodaje do tri dosto na godišnjem nivou, na oko 126.000 komada, među kojim su vozila sa petoro vrata, kao i veći "dzire" automobili i višenamenska vozila.

Uprkos trećem uzastopnom mesecu rasta prodaje, isporuke u finansijskoj godini do kraja marta pale su 11 odsto, na oko 1,333 miliona vozila. Kompanija je izgubila proizvodnju 106.000 kola u periodu od juna do oktobra zbog spora sa radnicima povodom nadnica u jednoj od fabrika "Marutija" Harjana, u severnoj indijskoj državi.

Južnokorejski gigant "Hjundai" i njegova lokalna filijala, drugi najveći proizvodjač kola u Indiji, saopštili su da je martovska prodaja porasla 6,61 odsto, na oko 59.000 jedinica.

Analitičari procenjuju da će prodaja kola u Indiji nastaviti da raste u narednim mesecima, pošto se očekuje da će Centralna indijska banka smanjiti kamatne stope, što će sniziti finansijske izdatke za nabavku kola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik