"Nisan" najavio ulaganja u vredna milijaru dolara

Bez autora
Nov 26 2023

Japanski automobilski div "Nisan"najavio je investicije vredne milijardu dolara u Velikoj Britaniji.

Uložiće nešto više od 1,1 milijarde funti u proizvodnju električnih verzija modela Juke i Qashqai u svojoj fabrici u Sunderlandu. oko 1,3 milijarde evra. Zajedno s drugim ulaganjima, uključujući i dodatnu fabriku baterija, brojka bi mogla doseći dvije milijarde funti.

Proizvodne linije u fabrici u Sunderlandu, koja se proizvodi više od tri decenije i najveća je "Nisanova" fabrika u Evropi, trenutno proizvode automobile Juke, Qashqai i električni Leaf.

Sada će "Nisan" povećati proizvodnju električnim verzijama svojih najprodavanijih modela. Nešto više od 1,1 milijarde funti biće uloženo u prilagođavanje fabrike za proizvodnju električnih automobila Juke i Qashqai, istraživanje i razvoj te širi lanac snabdevanja.

Istovremeno, planiraju dodatna ulaganja, uključujući i dodatnu fabriku baterijskih sklopova za pogon novih modela. Ukupno bi, dakle, obim investicija trebalo da dosegne oko dve milijarde funti odnosno oko 2,3 milijarde evra.

Pozitivna je to vest i za oko 7000 zaposlenih "Nisana" na Ostvru i za oko 30.000 radnika u kompanijama dobavljačima.

Važna je to vest i za konzervativnu vladu koja beleži aferu za aferom i poslednjih meseci strmoglavo pada u anketama. Investicija u vladu premijera Rišija Sunaka smatra se izglasavanjem poverenja britanskoj automobilskoj industriji, u koju se očekuje da će zemlja u narednim godinama uložiti oko 4,5 milijardi funti u obliku raznih investicija.

U međuvremenu, prvi čovek "Nisana" Makoto Uchida istakao je kako je investicija u Sunderlandu dodatni korak prema novoj električnoj eri kompanije. Do 2027. godine 98 odsto svih novih vozila u Evropi trebalo bi biti električno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik