Njujork - najkonkurentniji na svetu

Bez autora
Mar 14 2012

Najmnogoljudniji američki grad, Njujork, našao se na vrhu liste najkonkurentnijih gradova sveta, koju je objavio britanski Ekonomist intelidžens junit (EUI). Na listi, koju je redakcija časopisa sastavila za potrebe banke Sitigrupe, nalazi se 120 gradova koji zajedno imaju udela u 29 odsto ukupne svetske ekonomije.Njujork je, sa prosečnom ocenom 71,4, zadovoljio najviše kriterijume u više kategorija kao što su privredni rast, finansijska zrelost, ljudski kapital, socijalno i kulturološko okruženje.

Njujork - najkonkurentniji na svetuNajmnogoljudniji američki grad, Njujork, našao se na vrhu liste najkonkurentnijih gradova sveta, koju je objavio britanski Ekonomist intelidžens junit (EUI).

Na listi, koju je redakcija časopisa sastavila za potrebe banke Sitigrupe, nalazi se 120 gradova koji zajedno imaju udela u 29 odsto ukupne svetske ekonomije.

Njujork je, sa prosečnom ocenom 71,4, zadovoljio najviše kriterijume u više kategorija kao što su privredni rast, finansijska zrelost, ljudski kapital, socijalno i kulturološko okruženje.

Na drugom mestu našao se glavni grad Velike Britanije, London, sa prosečnom ocenom 70,4, dok je za finansijsku zrelost dobio 100 poena, za socijalno i kulturološko okruženja 92,5 a infrastrukturu 83,8. On je ujedno i najbolje plasirani evropski grad. Na trećem mestu našao se istočnoazijski grad Singapur sa prosečnom ocenom 70, koji je maksimalnih 100 poena dobio za finansijsku zrelost.

Četvrto i peto mesto dele Pariz i Hong Kong. Pariz je drugi najbolje plasirani evropski grad sa prosečnom ocenom 69,3, zahvaljujući tome što je zadovoljio visoke kriterijume u pogledu infrastrukture i socijalnog i kulturološkog okruženja.

Istu ocenu je dobila i bivša britanska kolonija koja je od pre 15 godina vraćena u sastav Kine, Hong Kong, zadržavši adute najuticajnijeg svetskog finansijskog centra.

Na šestom mestu je glavni grad Japana, Tokio, sa prosečnom ocenom 68, On je treće najbolje plasirani azijski grad, a najviše pohvala je dobio na planu infrastrukture i finansijske zrelosti.

Na sedmom mestu je švajcarski grad Cirih, treći najbolje plasirani evropski grad, sa procesčnom ocenom 66,8. On je najviše kriterijume zadovoljio u tri kategorije: finansijska zrelost, infrastruktura i socijalno i kulturološko okruženje.

Osmo, deveto i deseto mesto zauzimaju tri grada SAD - Vašington, američki administrativni centar sa prosečnom ocenom 66,1, zatim Čikago, gde su smešteni najuticanija poljoprivredna berza u svetu i sedišta Boinga i Motorole sa ocenom 65,9, i na kraju Boston, glavni grad Masačusetsa sa ocenom 64,5.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik