Nokia sve više gubi tržište

Bez autora
Feb 09 2011

Najveći svetski proizvođač mobilnih telefona Nokia nalazi se u velikoj krizi i sve više gubi svoj položaj na svetskom tržištu. Kanađanin Elop, prvi direktor Nokie koji je došao na tu funkciju a da nije državljanin Finske, uputio je cirkularno pismo zaposlenima u kojem iznosi lošu situaciju u kompaniji.Elop u poruci, koja je dospela u javnost, navodi da Nokia svoj udeo na tržištu posebno gubi na račun telefona sa Guglovim (Google) operativnim sistemom Android i Eplovog (Apple) ajfona (iPhone).

Nokia sve više gubi tržišteNajveći svetski proizvođač mobilnih telefona Nokia nalazi se u velikoj krizi i sve više gubi svoj položaj na svetskom tržištu, rekao je novi izvršni direktor finske kompanije Stiven Elop (Stephen).

Kanađanin Elop, prvi direktor Nokie koji je došao na tu funkciju a da nije državljanin Finske, uputio je cirkularno pismo zaposlenima u kojem iznosi lošu situaciju u kompaniji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Elop u poruci, koja je dospela u javnost, navodi da Nokia svoj udeo na tržištu posebno gubi na račun telefona sa Guglovim (Google) operativnim sistemom Android i Eplovog (Apple) ajfona (iPhone).

"Prvi ajfon je predstavljen 2007. godine, a mi još nemamo proizvod koji je blizu takvom. Pre samo dve godine pojavio se i Android, a ove sedmice oni su preuzeli našu lidersku poziciju na tržištu pametnih telefona. Neverovatno", navodi se u poruci Elopa.

Iako je i dalje vodeći proizvođač po broju prodatih pametnih telefona, ukupan procentualni udeo na svetskom tržištu u velikom je padu. Prema podacima Aj-Di-Sija (IDC), udeo Nokie na tržištu od 38 odsto iz 2009. godine, prošle godine pao je na 28 odsto.

U međuvremenu, glavni rivali poput Epla i tajvanskog Ha-Te-Cea (HTC), konstantno podižu svoj udeo na tržištu.

Analitičari se slažu u oceni da je novi direktor Nokie dobro shvatio suštinu problema u koje je zapala ta velika kompanija.

Finska kompanija u sve težem je položaju i na tržištu takozvanih običnih mobilnih telefona, bez operativnog sistema, na kojem je takođe bila neprikosnovena. Sve veću konkurenciju na tom tržištu predstavljaju jeftini telefoni koji dolaze iz Kine.

"Oni su brzi i jeftini i predstavljaju našu konkurenciju", navodi Elop u internoj poruci zaposlenima.

Očekuje se da će Nokia u petak predstaviti medijima novu koncepciju razvoja kompanije koja bi trebalo da bude odgovor na izazove s kojima se najveći svetski proizvođač mobilnih telefona sada suočava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik