Novi porezi za kamione

Bez autora
Oct 17 2010

Ministri saobraćaja zemalja EU postigli su dogovor o uvođenju novog poreza na zagađenje i buku koje proizvode teški kamioni, uprkos protivljenju koje su iskazala udruženja prevoznika. Diskusija o uvođenju ovih poreza na putevima EU vođena je u prethodne dve godine.Tokom rasprave, Austrija i Francuska snažno su podržavale predlog, a Italija i Španija su mu se protivile. Evropska komisija je saopštila da je glasanjem odlučeno da 27 članica Unije počnu naplaćivanje posebnih taksi zbog zagađenje vazduha i buke koje stvaraju teški kamioni.

Novi porezi za kamioneMinistri saobraćaja zemalja EU postigli su dogovor o uvođenju novog poreza na zagađenje i buku koje proizvode teški kamioni, uprkos protivljenju koje su iskazala udruženja prevoznika.

Diskusija o uvođenju ovih poreza na putevima EU vođena je u prethodne dve godine. Tokom rasprave, Austrija i Francuska snažno su podržavale pr edlog, a Italija i Španija su mu se protivile.

Evropska komisija je saopštila da je glasanjem odlučeno da 27 članica Unije počnu naplaćivanje posebnih taksi zbog zagađenje vazduha i buke koje stvaraju teški kamioni.

Do sada su vozači teških kamiona za kretanje mrežom od 15.000 kilometara autoputeva EU morali da plaćaju samo putarinu, odnosno taksu za održavanje saobraćajne infrastrukture, a sada je usvojena direktiva o naplati nadoknade za zagađenje izduvnim gasovima i bukom.

Kamiondžije trenutno u EU plaćaju od 15 do 25 evrocenti po kilometru pređenog puta, a sa novim porezima ta cena će biti povećana za tri do četiri centa.

Novim pravilima državama će biti dozvoljeno da regulišu gužve na putevima naplatom putarine u različitim iznosima u različitim periodima dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik