Novi posao: Tesla gradi najveću bateriju na svetu

Bez autora
Nov 12 2020

Najveći baterijski sistem na svetu, onaj koji je Južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017. godine, uskoro to više neće biti.

Na prvom mestu nezvanične lestvice zameniće ga novi sistem koji se planira u državi Viktoriji, 10-ak kilometara jugozapadno od Melburna.

Prvi 100-megavatni sistem Hornsdale Power Reserve izgrađen je u Južnoj Australiji samo 60 dana nakon što je Elon Mask putem Tvitera obećao da će ga postaviti u manje od 100 dana.

 Vrlo brzo nakon stavljanja ove velike baterije u funkciju pokazalo se da ona može da napaja 30 hiljada domaćinstava električnom energijom u trajanju od oko jednog sata te tako da pomogne kada, zbog raznih prirodnih nepogoda, u delu zemlje nestane redovno snabdevanje električnom energijom.

Do kraja 2019. ovaj je sistem već je doneo uštede veće od 50 miliona dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega. Sada ovaj pozitivan primer sledi i susedna Viktorija.

Oni su Tesli početkom ovog meseca poverili posao izgradnje još većeg baterijskog sistema. Victorian Big Battery Megapack imaće mogućnost da snabdeva elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će mu kapacitet biti 450 MWh. Biće, dakle, čak triput veći od onoga u Južnoj Australiji (koji je u međuvremenu nadograđen na 150 MW).

Izgradnja će započeti krajem 2021. godine. Sistem će se smestiti u blizini mesta Geelong, i biće dobro povezan s obližnjim vetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver.

Investitor u ovaj sistem ovoga puta nisu državne vlasti, već francuska energetska kompanija Neoen, koja prodaje struju potrošačima na tom području.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik