Novo bogatstvo Australije - gas

Bez autora
Mar 22 2010

Nakon zlata, uglja i gvozdene rude, ispod tla Australije sada se sprema da izbije i gas! Završeni su projekti za eksplataciju ogromnih podmorskih nalazišta na severozapadu koji će učetvorostručiti australijski izvoz tečnog prirodnog gasa u narednih par godina i pretvoriti zemlju u "energetsku suopersilu."Biće to naredna faza u dugom privrednom napretku koji je obogatio Australiju i učinio je ključnim snabdevačem sirovina za azijske privrede u brzom razvoju. Gas je u priobalju zabačene severozapadne obale Australije otkriven još pre 40 godina, ali je vađenje zaostajalo iza gvozdene rude i uglja do kojih se dolazilo lakše i koji su se više tražili.

Novo bogatstvo Australije - gasNakon zlata, uglja i gvozdene rude, ispod tla Australije sada se sprema da izbije i gas!

Završeni su projekti za eksplataciju ogromnih podmorskih nalazišta na severozapadu koji će učetvorostručiti australijski izvoz tečnog prirodnog gasa u narednih par godina i pretvoriti zemlju u "energetsku suopersilu."

Biće to naredna faza u dugom privrednom napretku koji je obogatio Australiju i učinio je ključnim snabdevačem sirovina za azijske privrede u brzom razvoju.

Kako je rekao premijer države Zapadna Australija Kolin Barnet, "imamo ono što svet, a posebno azijske ekonomije, traže, a to su gvožđe, energija i ruda".

Gas je u priobalju zabačene severozapadne obale Australije otkriven još pre 40 godina, ali je vađenje zaostajalo iza gvozdene rude i uglja do kojih se dolazilo lakše i koji su se više tražili.

Kako gas sada postaje popularan, kao čisto gorivo i alternativa uglju, došlo je do velikog prodora prošlog septembra kada su kompanije Ševron, EskonMobil i Rojal Dač Šel objavile da kreću sa mamutskim projektom Gorgon.

Kako je najavljeno, bušiće se na nekih 130 kilometara od obale da bi se prodrlo do nalazišta sa procenjenih 40.000 milijardi kubnih stopa gasa.

Troškovi bušenja, postavljanja gasovoda i gradnja luke cene se na 43 milijarde australijskih dolara (41 milijardu američkih).

Odluka da se krene došla posle vesti da je Ekson Mobil zaključio dvadesetogodišnji ugovor da za 50 milijardi australijskih dolara snabdeva kinesku kompaniju PetroČajna gasom iz svog dela Gorgona.

Slični sporazumi za gas iz Gorgona u vrednosti od još 70 milijardi australijskih dolara potpisani su sa kompanijama u Japanu, Južnoj Koreji i Indiji.

Vlada Australije kaže da izvoz iz Gorgona može da dostigne 300 milijardi dolara tokom narednih 20 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik