Od srede pravila prestaju da važe: "Špigl" predviđa kolaps globalnog trgovinskog sistema

Bez autora
Dec 09 2019

Apelacioni organ Svetske trgovinske organizacije će u sredu prestati da funkcioniše, zbog čega će pasti ceo sistem Svetske trgovinske organizacije. Pravila trgovine defakto prestati da važe, piše nedeljnik "Špigl".Predstojeći krah globalnog trgovinskog sistema nemački list povezuje sa politikom američkog predsednika Donalda Trampa. Naime, već dve godine SAD blokiraju proces izbora novih članova Apelacionog tela STO. U Apelacionom telu organizacije postoji sedam mesta, od kojih su samo tri popunjena. U utorak se dvojici od trojice sudija završava mandat.

Od srede pravila prestaju da važe: "Špigl" predviđa kolaps globalnog trgovinskog sistemaApelacioni organ Svetske trgovinske organizacije će u sredu prestati da funkcioniše, zbog čega će pasti ceo sistem Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pravila trgovine defakto prestati da važe, piše nedeljnik "Špigl".

Predstojeći krah globalnog trgovinskog sistema nemački list povezuje sa politikom američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi Sputnjik.

Naime, već dve godine SAD blokiraju proces izbora novih članova Apelacionog tela STO, piše autor teksta.

U Apelacionom telu organizacije postoji sedam mesta, od kojih su samo tri popunjena. U utorak se dvojici od trojice sudija završava mandat.

"Apelacionom telu će time doći kraj, a zajedno s njim i glavnom nadzornom organu STO", konstatuje list.

U Briselu smatraju da Donald Tramp očekuje da, u svetu bez STO, dobije povoljnije uslove za SAD.

Čim rad Apelacionog organa bude paralizovan, STO će biti paralizovana, a svetska trgovina se može vratiti "pravu jačeg", pa se EU "već naoružava za takav slučaj", zaključuje "Špigl".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik