Oporavak svetske ekonomije

Bez autora
Jan 30 2011

Privredni rast nema razmere ekonomskog buma, ali uliva optimizam da je sve manja opasnost od ponovne recesije. Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala da zemlje EU slede primer Nemačke i nastave da stežu kaiš.Posle nekoliko finansijski teških godina, iz centra okupljanja svetske političke i poslovne elite u švajcarskom Davosu, ponovo stižu optimistične prognoze. Svetska ekonomija se postepeno oporavlja, a u prilog tome ide i prognoza ekonomista koju objavljuje agencija Blumberg, da prva ekonomija sveta - američka, jača sve bržim tempom.

Oporavak svetske ekonomijePrivredni rast nema razmere ekonomskog buma, ali uliva optimizam da je sve manja opasnost od ponovne recesije, ocenjuju političari i poslovni ljudi na Forumu u Davosu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala da zemlje EU slede primer Nemačke i nastave da stežu kaiš.

Posle nekoliko finansijski teških godina, iz centra okupljanja svetske političke i poslovne elite u švajcarskom Davosu, ponovo stižu optimistične prognoze.

Svetska ekonomija se postepeno oporavlja, kažu stručnjaci, a u prilog tome ide i prognoza ekonomista koju objavljuje agencija Blumberg, da prva ekonomija sveta - američka, jača sve bržim tempom.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner kaže da američka privreda, šesti kvartal za redom beleži rast. U ovoj i narednoj godini ekonomisti Sjedinjenim Američkim Državama predviđaju privredni rast od tri do četiri odsto.

"Još nema ekonomskog buma. Ovo nije ekspanzija koja omogućava brzo smanjenje nezaposlenosti. Ali sada smo sve uvereniji da se povratak u recesiju može izbeći i da je oporavak u toku", kaže Gajtner.

I britanski premijer Dejvid Kameron je optimista, doduše umereni. Poziva Evropljane da slede napore njegove zemlje u kresanju troškova i smanjenju duga, ističući da mere štednje u Britaniji već daju rezultate.

"Naš prioritet treba da bude smanjenje ogromnog duga. Ne tako davno išli smo ka opasnoj zoni, gde se postavlja pitanje kredibiliteta", kaže Kameron.

Britanski premijer kaže da je britanski kreditni rejting sačuvan, a kamatne stope pale što ukazuje da se treba držati kursa koji je određen.

Iako dolaze sa raznih strana sveta, učesnici Foruma u Davosu uvereni su da je svetska privreda sada bliža oporavku nego povratku u recesiju.

"Mislim da je za razvijene zemlje rast od dva odsto fantastičan, imajući u vidu otplatu dugova u evrozoni i pokušaje da se ponovo uspostavi globalna ravnoteža", kaže Ian Goldin sa Univerziteta u Oksfordu.

Goldin, ipak, ističe da se o oporavku može govoriti samo kratkoročno i da će biti potrebno još vremena dok budemo razmišljali o dugoročnim merama oporavka.

Pravi test čeka Evropu, pa je zato nemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja beleži impresivan rast od 3,6 odsto, sa govornice u Davosu pozvala članice Evropske unije da slede nemački primer i nastave da stežu kaiš.

Merkelova je veliki javni dug, zbog koga su Grčka i Irska morale da zatraže finansijsku pomoć od ostalih članica Evropske unije, nazvala najvećom opasnošću za prosperitet ovog kontinenta, prenela je agencija AP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik