Oskarovac u centru skandala: Firma za koju radi optužena za izrabljivanje dece

Bez autora
Feb 27 2020

Kompanija Nespreso optužena je da je za izrabljivanje dece na farmama u Gvatemali kod šest dobavljača ovog brenda.

Oskarovac i zaštitno lice brenda Džordž Kluni rekao je, osvrnuvši se na ove optužbe, da Nespreso još uvek "ima posla koji mora da obavi".

Kluni, koji je ambasador Nespresa od 2006. godine, rekao je da je iznenađen i ožalošćen navodima koji su izneseni u britanskoj dokumentarnoj serji "Dispečis" (Dispatches) koja se emituje na Kanalu 4.

Novinar Entoni Barnet bio je na farmama u Gvatemali, zemlji koja je 10. najveći proizvođač kafe na svetu. Video-snimci nastali tamo prikazuju decu koja rade do čak šest dana nedeljno gde beru zrna na plantažama i nose teške terete.

Kluni je, komentarišući istragu, u izjavi koju je poslao Si En En-u rekao da su "znali da je to veliki projekat koji je započeo pre sedam godina".

Dodao je da je iznenađen i tužan zbog ove situacije.

"Jasno je da ovaj odbor i kompanija imaju još posla i on će biti obavljen", rekao je glumac, koji je i član savetodavnog odbora za održivost Nespresa.

Dodao je da se nada da će Barnet, novinar Kanala 4 nastaviti da istražuje uslove rada i precizno izveštavati ako se oni ne poboljšaju.

"Ulažemo znatne napore"


Nespreso, koji je deo prehrambenog giganta Nestle, rekao je Si En En-u da ima "nultu toleranciju na dečji rad", kao i da je pokrenuta detaljna istraga kako bi se utvrdilo šta se dešava na farmama koje su u središtu ovih tužbi.

Firma je saopštila da su prestali da kupuju kafu iz tog regiona i da će tako ostati sve dok ne budu mogli da garantuju da se deca ne iskorišćavaju za rad.

Dodali su da će odlučno delovati ako se otkriju problemi na ovim farmama i da će udvostručiti broj agronoma na terenu i sprovoditi nenajavljene posete kako bi proverili usklađenost sa socijalnim i radnim normama.

Firma je dodala i da posluje zajedno s nevladinim organizacijama poput Rejnforest alajans i Fertrejd internešnel na jačanju dobre radne prakse i pravednog tretiranja radnika, uključujući obrazovanje o rizicima dečjeg rada.

Han de Grut, izvršni direktor Rejnforest alajans, rekao je da je ta nevladina organizacija izuzetno zabrinuta zbog navoda u dokumentarcu i shvata ih vrlo ozbiljno.

"Ulažemo znatne napore na rešavanju problema dečjeg rada i na zaštiti dece u zajednicama koje se bave uzgojem kafe", dodao je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik