Otvoren krak naftovoda ka Kini

Bez autora
Aug 30 2010

Premijer Rusije Vladimir Putin otvorio je ruski krak naftovoda ka Kini i pozdravio preduzetnički poduhvat Moskve u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Ovo je važan projekat jer se počinje da se diverzifikuje prodaja energetskih resursa. Trenutno su najveće isporuke namenjene evropskim partnerima.Njihovi evropski partneri dobijaju oko 120-130 miliona tona nafte svakodnevno. U Skovorodinu se završava trasa naftovoda Istočni Sibir - Tihi okean (ESPO), a novi krak nosiće naftu iz Sibira ka kineskom gradu Daćing od kraja ove godine.

Otvoren krak naftovoda ka KiniPremijer Rusije Vladimir Putin otvorio je ruski krak naftovoda ka Kini i pozdravio preduzetnički poduhvat Moskve u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

"Ovo je za važan projekat jer počinjemo da diverzifikujemo prodaju energetskih resursa. Trenutno su najveće isporuke namenjene našim evropskim partnerima", istakao je Putin.

"Naši evropski partneri dobijaju oko 120-130 miliona tona naše nafte svakodnevno", objasnio je Putin u mestu Skovorodino, prenela je agencija Rojters.

U Skovorodinu se završava trasa naftovoda Istočni Sibir - Tihi okean (ESPO), a novi krak nosiće naftu iz Sibira ka kineskom gradu Daćing od kraja ove godine.

Prema rečima premijera Putina, kada isporuke započnu, Rusija će izvoziti u Kinu do 30 miliona tona nafte godišnje, a kasnije će količina isporuke moći da bude podignuta i na 50 miliona tona.

Rusija je u decembru prošle godine otvorila naftovod ESPO, ugrozivši na tak način monopol koji su imale zemlje Bliskog istoka na snabdevanje Kine, Japana i Južne Koreje.

Privredne veze Rusije i Evrope poremećene su tokom prošle zime zbog spora Rusije i Ukrajine u vezi sa otplatom energenata izvezenih u tu zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik