„Pežo” i BMW razvijaju hibridnu tehnologiju

Bez autora
Feb 06 2011

BMW i „Pežo - Sitroen” udruženim snagama rade na unapređenju štedljivih i ekološki prihvatljivih modela.Nemački BMW, najveći proizvođač luksuznih kola na svetu, i francuski „Pežo-Sitroen” (PSA) formiraće zajedničko preduzeće za razvoj i proizvodnju delova za hibridna vozila i softvera u nastojanjima da smanje troškove štedljivih i ekološki prihvatljivih vozila. Partnerska kompanija koja se osniva po principu „pola-pola” zvaće se „BMW-PSA Elektrifikejšn” trebalo bi počne da radi u drugom tromesečju ove godine.

„Pežo” i BMW razvijaju hibridnu tehnologijuBMW i „Pežo - Sitroen” udruženim snagama rade na unapređenju štedljivih i ekološki prihvatljivih modela.

Nemački BMW, najveći proizvođač luksuznih kola na svetu, i francuski „Pežo-Sitroen” (PSA) formiraće zajedničko preduzeće za razvoj i proizvodnju delova za hibridna vozila i softvera u nastojanjima da smanje troškove štedljivih i ekološki prihvatljivih vozila.

Partnerska kompanija koja se osniva po principu „pola-pola” zvaće se „BMW-PSA Elektrifikejšn” trebalo bi počne da radi u drugom tromesečju ove godine i da obezbeđuje delove za obe autokompanije počev od 2014. godine, stoji u zajedničkom saopštenju.

Projektom će upravljati Volfgang Gvelik, šef stategije BMW prodaje i Žan Leflor, predstavnik „Pežoa”.

Zajedničko preduzeće će omogućiti da postignemo zanačajan ekonomski napredak na polju elektrifikacije, izjavio je izvršni direktor BMW-a Norbert Rejthofer i dodao da je to značajan korak na putu razvoja održive mobilnosti.

BMW, sa sedištem u Minhenu, još od 2006. godine sarađuje sa PSA, drugim evropskim proizvođačem automobila, na razvoju motora, podsećaju agencije. U februaru prošle godine, dve kompanije su objavile da će razvijati benznski motor sa četiri cilindra, koji je usklađen sa najnovijim ekološkim pravilima Evropske unije. Oktobra 2010, dve firme su potpisale memorandum o razumevaju o razvoju hibridne tehnologije.

Firma „BMW-Pežo-Sitroen Elektrifikejšn” će uključiti snabdevače u proces razvoja delova za hibridnu tehnolgiju i eventualno prodavati drugim proizvođačima.

BMW i PSA grupa, koju čiine „Pežo” i „Sitroen” već srađuju na motorima koji se ugrađuju u „BMW mini”, „Pežo” i „Sitroen”, u pokušaju da smanje troškove i standarnizuju ključne komponente koje će ugrađivati u buduće modele.

„Pežo” je lane, u godini kada je proslavio 200. godišnjicu na salonu automobila u Parizu u oktobru, najavio pravu ofanzivu. Predstavljeni su novi modeli „pežo 508”, električni automobil „iOn”, model SR1, koncepte vozila HR1 i BB1. Novi „pežo 508” opremljen je hibridnim motorom četvrte generacije, a proizvodiće se pre svega u Francuskoj za evropsko tržište, kao i u Kini.

BMW, kao i ostali evropski proizvođači luksuznih kola, „Dajmler” i „Audi”, planira proširenje fabrika i povećanje kapaciteta kako bi se zadovoljila sve vaće potražnja. BMW je uložio 1,5 milijardi evra u nemačke pogone od 2009. Kompanija, koja predviđa rekordnu prodaju više od 1,5 miliona robnih marki BMW, „Mini” i „Rols-Rojs”, uložio je 400 miliona evra u fabriku u Lajpcigu, u okviru priprema za proizvodnju električnog gradskog vozila do 2013.

Kompanija je 2010. završila 750 miliona dolara vredno proširenje američkog pogona u Spartanburgu, za izradu obnovljenog sportsko-terenskog vozila X3. BMW takođe širi kapacitete u Kini, Indiji i Južnoj Africi, izjavio je portparol kompanije Danijel Kamerer.

Grupa PSA je ostvarila prihod u poslednjem tromesečju prošle godine od 13 milijardi evra, 10 odsto više nego godinu ranije. Izvršni direktor „Pežoa” Filip Varen je uspeo da proširi poslovanje kompanije u Kini, Rusiji, Brazilu i Argentini, obećavajući da će do 2015. godine polovina prodaje biti ostvarivana izvan Evrope, u poređenju sa sadašnjom jednom trećinom.

Varen se takođe zalaže za širenje udruživanja sa drugim proizvođačima automobila, uključujući i nedavni ugovor o izradi motora sa nemačkim BMW-om.

Robne marke „Pežo” i „Sitroen” povećale su zajednički udeo na evropskom tržištu za 0,6 procenata, na 13,5 odsto za devet meseci minule godine, zahvaljujući delom vladinim podsticajnim merama za kupovinu manjih automobila, što je podiglo potražnju za minivanom „C3 pikaso” i malim automobilom „pežo 207”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik