Plan energetske tranzicije Nemačke

Bez autora
Apr 10 2013

Sa nemačkim „Energiewende” planom energetske tranzicije koji podržava veću industrijsku energetsku efikasnost, državni ministar životne sredine i zdravlja Bavarske dr Marsel Huber i ostali predstavnici vlade i preduzeća, danas su proslavili zvanični početak proširenja postrojenja kogenerativne elektrane Stadtwerke Rosenheim u Rozenhajmu.Plan energetske tranzicije „Energiewende” može biti sproveden samo ukoliko se udruže napori, u čemu je ključan doprinos gradskih investitora. Investicije u inovativne, moderne elektrane važna su osnova za sprovođenje energetskog tranzicionog plana.

Plan energetske tranzicije NemačkeSa nemačkim „Energiewende” planom energetske tranzicije koji podržava veću industrijsku energetsku efikasnost, državni ministar životne sredine i zdravlja Bavarske dr Marsel Huber i ostali predstavnici vlade i preduzeća, danas su proslavili zvanični početak proširenja postrojenja kogenerativne elektrane Stadtwerke Rosenheim u Rozenhajmu.

Plan energetske tranzicije „Energiewende” može biti sproveden samo ukoliko se udruže napori, u čemu je ključan doprinos gradskih investitora. Investicije u inovativne, moderne elektrane važna su osnova za sprovođenje energetskog tranzicionog plana, rekao je Huber.

Ključnu ulogu u projektu ima najveći gasni motor „Jenbacher“ J920 FleXtra kompanije GE, jačine 9.5 MW, koji je i deo projekta ekomaginacije. Ovo fleksibilno rešenje kompanije GE kombinuje inovacije, snagu i efikasnost kako bi se podmirile lokalne energetske potrebe korisnika i istovremeno očuvala životna sredina.

Kogenerativne jedinice u okviru kompanije Stadtwerke Rosenheim obuhvataju i jedinicu za spaljivanje otpada kao i četiri ranije instalirana Jenbacher motora - tri modela 3.35-MW J620 i jednu jedinicu J624 sa dva nivoa turbo-punjenja snage 4.4-MW. Unapređena kogenerativna jedinica elektrane sada ispunjava oko 40 odsto potreba za energijom i 20 odsto potreba za grejanjem u Rozenhajmu, što znači opsluživanje više od 61.000 stanovnika.

Ekološki prihvatljivo, fleksibilno i efikasno

Nova turbina J920 FleXtra potvrđuje napore kompanije GE ka projektu ekomaginacije i nudi značajne ekološke prednosti za grad Rozenhajm. Sistem J920 CHP sa pogonom na prirodni gas proizvodi električnu i termalnu energiju (toplu vodu) za lokalno stanovništvo i industrijske potrošače, a emisija ugljenika je značajno niža u odnosu na konvencionalne elektrane, što podržava napore Nemačke da se smanji emisija gasova staklene bašte za 40 odsto do 2020. godine. Takođe, veoma brzo startovanje motora J920 FleXtra uvećava operativnu fleksibilnost elektrane Stadtwerke Rosenheim, kako bi savladala izazove intermitentnosti povezane sa korišćenjem više vetra, solarne energije i drugih izvora obnovljive energije.

Motor J920 FleXtra kompanije GE ima najveću energetsku efikasnost u klasi 10 MW i dizajniran je da postigne najveću industrijsku energetsku efikasnost od 48,7 odsto i oko 90 odsto efikasnosti u kogenerativnom režimu. Inovativni motor J920 FleXtra, dvostepeni turbodizajn pomoći će elektrani Stadtwerke Rosenheim da ispuni cilj Nemačke da unapredi svoju energetsku proizvodnju, povezanu sa primarnom potrošnjom energije, oko 2,1 odsto godišnje.

Kao vodeći proizvođač gasnih motora, kompanija GE primenila je iskustvo dugo više od 50 godina u razvoju najnovijeg Jenbacher motora. Više od pola miliona inženjerskih sati posvećeno je dizaniranju, analizama, testiranju i proveravanju motora J920 FleXtra. Tim je koristio inovativne metode za analize i dijagnoze, a primenio je tehnologije i metodologije razvijene tokom globalnih inženjerskih operacija kompanije GE i Globalnog centra za istraživanja.

Nemačka gasi nuklearne elektrane

Nemačka planira da ugasi preostale nuklearne elektrane do 2022. godine. Kako bi zamenili velike količine električne energije sa niskim sadržajem ugljenika proizvedene u nuklearnim elektranama, vladin plan energetske tranzicije predviđa povećanje korišćenja prirodnog gasa i obnovljive energije, kao i veću upotrebu energetski efikasnih tehnologija.

Instaliranje motora J920 FleXtra pomaže kompaniji Stadtwerke Rosenheim da uskladi rad svoje kogenerativne elektrane sa ciljem Nemačke da poveća udeo energije dobijene iz CHP sistema na 25 odsto od ukupno proizvedene energije do 2020. godine. Ovaj projekat služi i kao model drugim zemljama koje teže da razviju nove CHP sisteme kako bi ispunile ciljeve Evropske unije kada su energetska efikasnost i životna sredina u pitanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik