Počela prodaja "fijata 500" u SAD

Bez autora
Feb 23 2011

Kao brend, italijanski "Fijat" ima pristalice, ali i kritičare u SAD gde su počele da se primaju prve porudžbine za mali gradski automobil "fijat 500", koji je posle 27 godina odsustva sa tog tržišta, spreman da impresionira novu generaciju kupaca."Fijat" je lansirao tri modela novog "fiće" za američko tržište, pop, sport i londž verziju. Kupci mogu da biraju 12 boja vozila, devet opcija točkova i 15 različitih paketa unutrašnje opreme...

Počela prodaja Kao brend, italijanski "Fijat" ima pristalice, ali i kritičare u SAD gde su počele da se primaju prve porudžbine za mali gradski automobil "fijat 500", koji je posle 27 godina odsustva sa tog tržišta, spreman da impresionira novu generaciju kupaca.

"Fijat" je lansirao tri modela novog "fiće" za američko tržište, pop, sport i londž verziju. Kupci mogu da biraju 12 boja vozila, devet opcija točkova i 15 različitih paketa unutrašnje opreme.

Najnoviji "fijat 500", model za 2012. godinu, kreiran je u "Fijtovom" dizajn centru u Torinu, a proizvodi se u "Fijatovoj" fabrici Tisi u Poljskoj. Manji kompaktni "hedžbek" automobil sa četiri sedišta dug je 3,57 metara, širok 1,65, a visok 1,49 metara.

Agregati se kreću od jedne turbo dizel mašine i dva benzinska motora. Turbodizel motor od 1,3 litara, "multidžet" ima 75 konjskih snaga, motor zapremine 1,2 litara 8v, snage 69 konjskih snaga i verzija 1,4 litara 16v sa 100 konjskih snaga. Sva vozila imaju manuelne menjače sa pet ili šest brzina. Novi "fijat" pripada grupi energetski efikasnih, ekološki prihvatljivih automobila.

Današnji "ćinkvećento" je moderna interpretacija legendarnog "fijata 500" sa pogonom na zadnjim točkovima, koga je dizajnirao Roberto Golito, a koji se našao u prodaji 1957. godine.

Cene "fijata 500" se kreću od 15.000 do 19.500 dolara. Prvi paket od 500 vozila novog modela već je rasprodat u SAD.

Model "fijata" za 2012. godinu je na putu prema 130 "Fijatovih" dilera u Americi, u 37 američkih država. U Evropi je prva verzija "ćinkvećena" krenula u prodaju u julu 2007. "Fijat 500" sada u Evropi ima rejting od pet zvezda u slučaju sudara i opremljen je motrom sa četiri cilindra, koji poseduje patentiranu "Fijatovu" tehnologiju "multu-er", koja značajno smanjuje emisiju štetnih gasova i smnjuje potrošnju goriva.

"Fijat 500" ima kompletno novi sistem zaštitnih vazdušnih jastuka, sa sedam jastuka koji na minimum smanjuju povrede u slučaju sudara. Vozilo poseduje sistem protiv blokade brava, elektronsku stabilnost vozila, elektronsku kontrolu pogona, kontrolu pritiska pneumatika, kao i druge tehničke novitete.

Spoljni izgled i unutrašnjost vozila novog "Fijata" u odnosu na stariju verziju nisu mnogo promenji za američko tržište.

Obnovljeni model "500", lansiran 2007. godine, do sada je prodat u više od 500.000 primeraka, u oko 80 zemlja.

Vozilo je dobilo više od 60 međunarodnih nagrada, uključujući i priznanje "Evropski automobil godine" za 2008.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik