Počinje Sajam automobila u Šangaju

Bez autora
Apr 18 2011

Svetski proizvođači automobila okupljaju se ove sedmice u Šangaju u nadi da će uspeti da obezbede što veći deo kolača na najvećem tržištu automobila na svetu, u trenutku kada se čitav sektor suočava sa katastrofalnim posledicama zemljotresa i cunamija u Japanu.Nakon dve godine prodaje koja je doživela pravi "bum" na auto-tržištu Kine, pošto je 2009. pretekla SAD i postala najveća globalna pijaca, prodaja vozila u prvom tromesečju porasla je u najmogoljudnijoj zemlji na svetu osam procenata na godišnjem nivou.

Počinje Sajam automobila u ŠangajuSvetski proizvođači automobila okupljaju se ove sedmice u Šangaju u nadi da će uspeti da obezbede što veći deo kolača na najvećem tržištu automobila na svetu, u trenutku kada se čitav sektor suočava sa katastrofalnim posledicama zemljotresa i cunamija u Japanu.

Nakon dve godine prodaje koja je doživela pravi "bum" na auto-tržištu Kine, pošto je 2009. pretekla SAD i postala najveća globalna pijaca, prodaja vozila u prvom tromesečju porasla je u najmogoljudnijoj zemlji na svetu osam procenata na godišnjem nivou.

Analitičari procenjuju da se to usporavanje, bez obzir na isporučenih 4,98 miliona jedinica, dešava kada zvanični Peking preduzima mere borbe protiv globalne finansijske krize i smanjivanja broja prodatih kola u većem broju gradova iz ekoloških razloga.

Sajam koji se otvara sutra za medije, pokriva 230.000 kvadratnih metara izložebenog prostora ( 28 fudbalskih igrališta) u šnagajskom distriktu visoke tehnologije Pudong, 35 procenata više nego što je salon imao pre dve godine, kažu organizatori. U Šangaj stiže 9.000 novinara iz 2.000 redakcija u svetu.

Oko 2.000 proizvođača automobila i delova iz 20 zemalja naći će se u Šangaju, koji će pokazati 75 novih modela, od čega 19 svetskih premijera. Posetioci će moći da vide ukupno 1.100 vozila, a organizatori očekuju 700.000 gostiju koji će stići u toku štest dana otvorenih za publiku, od 23. do 28. aprila.

Na prvom auto-sajmu od japanske katastrofe 11. marta, gde svoje pogone za izradu kola i delova ima veliki broj kompanija, Šangaj će takođe biti mesto da direktori i analitičari procene posledice zemljotersa i cunamija na čitav sektor.

Američki "Dženeral motors" (GM) danas je pokazao prvi model njegovog brenda koji je specijalno izrađen za tržište Kine, u pokušaju da poveća vođstvo u prodaji na najvećem tržištu na svetu privlačeći ljubitelje kola srednje klase.

Model "baojun 630", soprtski sedan sa motorom od 1,5 litara, proizveden je u saradnji sa GM kineskim partnerom SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation Group) i grupom "Vuling motori". Cena kompaktnog sedana kreće se između 10.000 i 15.000 dolara. Vozilo "baojun" (u prevodu - dragoceni konj), naći će se u prodaji kasnije ovog meseca, u dileskoj mrežio od 150 prodavnica širom zemlje. Broj dilera trebalo bi da se udvosruči do kraja godine, saopštila je uprava GM.

Vodeći američki, evropski, japanski, indijski i korejski proizvođači kola predstavljaju najnovije modele na već ustaljenim smotrama automobila u Ženevi, Frankfurtu, Parizu i Detroitu, ali u poslednjih nekoliko godina, upadljivo je njihovo sve veće prisustvo na kineskoj smotri vozila, koja se u aprilu alternativno održava u Pekingu i Šangaju svake druge godine.

Kineski auto sajam privlači sve više izlagača, srazmerno širenju prodaje lokalnog tržišta i rasta standarda stanovništva.

"Šangaj 2011." neće biti izuzetak, uprkos činjenici da se kineska smotra preklapa sa ovogodišnjim Sajmom automobila u Njujorku od 22. aprila do 1. maja.

Jedan od najviše najavljivanih modela koji će imati svetsku premijeru u Sangaju je sportsko-terensko vozilo "audi Q3 bejbi", koje predstavlja odgovor na najnoviji takođe nemački "BMW X1". Krosover model će koristiti istu platformu kao "Folksvagenov" automobil "vw tiguan", čija bi proizvodnja trebalo da počne u "Seatovoj" fabrici Martorel u Španiji kasnije ove godine.

BMW će prvi put pokazati svoj novi kupe 6-serije, skupa sa hibridnom serijom-5 sa utičnicom i direktnim napajanjem strujom za kinesko tržište. BMW će takođe doneti koncept automobila "BMW M5", dok je "Mercedes-Benc" najavio studiju buduće A-klase, koja bi trebalo da krene u prodaju u 2012. godini sa dvoje i četvoro vrata.

Iako su mediji neko vreme tvrdili da "Mercedes" planira da ugasi proizvodnju A-klase, nemački auto-proizvođač ima potpuno drugačije planove za taj model. Umesto gašenja, na red je došlo temeljno preoblikovanje nove generacije tako da skoro ne liči na prethodnu.

Nova A-klasa bi, osim varijante sa troje vrata, trebalo da bude ponuđena još u tri karoserijske verzije.

Nemačka kompanija smatra da će novi model konkurisati "audiju A3" i "volvou C30".

Francuski "Sitroen" će pokazati koncept vozila DS9, sa studijom "Metropolis dizajna", što znači da bi se mogao uskoro naći u proizvodnji.

GM i njegovi kineski partneri već prodaju vozila pod robnim markama "Bjuik", "Ševrolet", "Kadilak" i "Opel".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik