"Porše" će svake godine ponuditi novi model

Bez autora
Feb 22 2011

Izvršni direktor "Poršea" Matijas Miler izjavio je da je cilj kompanije da obezbedi globalnu godišnju prodaju više od 200.000 jedinica do 2018, u odnosu na 97.000 u 2010. godini, naglašavajući da će se svake godine do tada kupcima ponuditi najmanje po jedan novi model.Kompanija priprema strategiju razvoja u narednih pet godina kojom će biti predviđeno da se pored sportskih automobila, po čemu je "Porše" postao poznat, izrađuju i putnički automboili tipa sedan i sportsko-terenska vozila.

Izvršni direktor "Poršea" Matijas Miler izjavio je da je cilj kompanije da obezbedi globalnu godišnju prodaju više od 200.000 jedinica do 2018, u odnosu na 97.000 u 2010. godini, naglašavajući da će se svake godine do tada kupcima ponuditi najmanje po jedan novi model.

Miler je najavio da kompanija priprema strategiju razvoja u narednih pet godina kojom će biti predviđeno da se pored sportskih automobila, po čemu je "Porše" postao poznat, izrađuju i putnički automboili tipa sedan i sportsko-terenska vozila.

Cilj "Poršea" jeste da ostane najprofitabilniji proizvođač automobila na svetu pre svega ponudom kvalitetnh vozila koja će zadovoljiti kupce, rekao je Miler i dodao da je reč o retkoj kompaniji koja je uspela da kombinuje visok stepen ekskluzivnosti sa komercijalnim uspehom.

Miler, bivši direktor "Folksvagena", zamenio je u oktobru prošle godine Mihaila Maha na mestu šefa "Poršea." Od 2003. do 2007. godine Miler je rukovodio razvojem "Folksvagenove" filijale "Audi," podseća internet portal "Automotiv njuz." Cilj "Poršea" je da ima više od 200.000 jedinica godišnje do 2018. godine, kazao je Miler i naveo da će "porše 911" biti najuspešniji model svih vremena. Model "911 karera" će imati punu godinu proizvodnje u 2012, a kasnije će se lansirati novi modeli "bokstera" i "kajmana." Miler je kazao da će osnovni model "porše 911" imati 22 derivata i da će se koristiti za druge modele. "Porše" takođe planira izradu varijante sedan vozila sa direknom utičnicom "panamera", sa četvoro vrata.

Akionari "Poršea" postigli su početkom decembra dogovor o povećanju kapitala kompanije do pet milijardi evra (6,5 milijardi dolara) kako bi se obezbedio fond za udruživanje između velikog prozvođača sportskih automobila i "Folksvagena" (VW), najveće nemačke auto-kuće. Uprava "Poršea" je objavila da je većina akcionara glasala za povećanje kapitala u procesu udruživanja koji bi trebalo da bude okončan krajem avgusta 2011. godine.

Cilj dokapitalizacije kompanije jeste da se "Porše" oslobodi dugova nagomilanih uzimanjem kredita za neuspelo preuzimanje "Folksvagena" 2009. godine.

Time se istovremneo stvaraju uslovi da VW u potpunosti preuzme "Poršeovu" podružnicu za izradu sportskih automobila do kraja 2011. godine."Porše" je zaradio 7,8 milijardi evra (10,1 milijardu dolara) u poslovnoj godini koja je okončana 31. jula 2010, kada je prodato 82.000 vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik