Posle Berlina još jedna evropska prestonica zamrzava kirije

Bez autora
Jul 02 2019

Gradske vlasti Pariza uvele su kontrolu cena iznajmljivanja stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prestonici. Pre Pariza, gradske vlasti Berlina su početkom juna donele odluku da zamrznu stanarine na pet godina, počev od 2020. godine.Cene nekretnina skočile su u Parizu, po uzoru na zamajac i u drugim velikim evropskim gradovima usled rekordno niskih kamatnih stopa, dinamičnog privrednog rasta i uticaja veb stranice "Airbnb" za iznajmljivanje nekretnina za odmor, objašnjavaju stručnjaci. Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja cena stanarina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariski gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć porodicama srednje klase.

Posle Berlina još jedna evropska prestonica zamrzava kirijeGradske vlasti Pariza uvele su kontrolu cena iznajmljivanja stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prestonici.

Pre Pariza, gradske vlasti Berlina su početkom juna donele odluku da zamrznu stanarine na pet godina, počev od 2020. godine.

Cene nekretnina skočile su u Parizu, po uzoru na zamajac i u drugim velikim evropskim gradovima usled rekordno niskih kamatnih stopa, dinamičnog privrednog rasta i uticaja veb stranice "Airbnb" za iznajmljivanje nekretnina za odmor, objašnjavaju stručnjaci, a prenosi portal "Lokal Frans".

Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja cena stanarina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariski gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć porodicama srednje klase.

Referentna stanarina biće određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi neće moći da se iznajmljuju po ceni koja bi bila viša za 20 odsto od referentne, objasnio je Ian Brosa, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za stambenu politiku.

Procenjuje se da su cene zakupa u Parizu u poslednjih 15 godina porasle više od 50 odsto.

Veliki gradovi širom Evrope i SAD uveli su niz mera kako bi zauzdali rast cena stambenih nekretnina, zbog kojeg sve više porodica iz niže i srednje klase napušta gradska jezgra.

Pojedini gradovi pokušavaju da strože regulišu poslovanje "Airbnb", limitiranjem broja dana na koliko se stanovi mogu iznajmiti, a neki - poput Berlina i NJujorka - uvode ili proširuju kontrolu cena stanarina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik