Prljavi poslovi bankarskog diva

Bez autora
Dec 11 2012

Britanski bankarski div "HSBC", inače najveća banka u Evropi, platiće američkim vlastima kaznu od milijardu i 900 miliona dolara.Tom nagodbom završen je višegodišnji spor koji su protiv te banke pokrenule američke vlasti, optužujući je da je služila kao kanal za pranje novca državama koje su pod američkim sankcijama, zatim terorističkim organizacijama i meksičkim narkokartelima. To je najveća kazna ikada određena jednoj banci.

Prljavi poslovi bankarskog divaBritanska banka "HSBC" platiće američkim vlastima kaznu od skoro dve milijarde dolara, što je najveća kazna ikada određena jednoj banci. Britanska banka dopuštala novčane transakcije klijentima povezanim sa Al Kaidom, meksičkim narko-kartelima, utajivačima poreza i državama poput Irana, Severne Koreje Mijanmara i Kube.

Britanski bankarski div "HSBC", inače najveća banka u Evropi, platiće američkim vlastima kaznu od milijardu i 900 miliona dolara.

Tom nagodbom završen je višegodišnji spor koji su protiv te banke pokrenule američke vlasti, optužujući je da je služila kao kanal za pranje novca državama koje su pod američkim sankcijama, zatim terorističkim organizacijama i meksičkim narkokartelima.

To je najveća kazna ikada određena jednoj banci.

Nije bila uzaludna istraga Američkih federalnih rezervi i Senata. Utvrđeno je da je britanska banka dopuštala novčane transakcije klijentima povezanim sa Al Kaidom, meksičkim narko-kartelima, utajivačima poreza i državama poput Irana, Severne Koreje Mijanmara i Kube.

Zbog nemarnog nadzora od 2006. do 2009, omogućen je transfer oko 15 milijardi dolara. Banka se javno izvinila zbog kršenja propisa o kontroli pranja novca i nagodila sa američkim Ministarstvom pravde.

"To je prilično velika suma, ali ipak manja nego što će Britiš Petruleum isplatiti američkoj vladi. Banka neće bankrotirati, ali će ostati bez jedne trećine profita", rekao je analitiča Frensis Lun.

Britanski gigant sa sedištem u Londonu optužen je za kršenje zakona o bankarskoj tajni i poslovanje sa neprijateljem, jer su njegovi ogranci sarađivali sa državama kojima su Amerikanci uveli sankcije.

"Nije dobro kada bankari pokušavaju da zgrnu novac kroz manipulacije na tržištu. Banka je obećala da će pooštriti pravila koja regulišu pranje novca, ali kada se prave osnovne greške, to je udarac za ceo bankarski sektor", smatra analitičar Kris Viler.

Rukovodstvo najveće evropske banke "HSBC" sada ulaže milione da poboljša sistem koji bi sprečio pranje novca. Obezbeđen je i novac za plaćanje kazne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik