Profit Amazona pao za 73 posto

Bez autora
Oct 28 2011

Profit Amazona u trećem kvartalu je pao za gotovo tri četvrtine, odnosno za 73 posto i iznosi 63 miliona dolara. U kompaniji su ovaj veliki pad opravdali ulaganjem u dugoročne projekte i na razvoj tableta Kindle Fire-a, sa kojim žele biti konkurentni Apple-ovom iPadu.Iako ovoliki pad profita sam po sebi nije dobra vest, investitore je najviše zabrinula činjenica da je dobit po akciji jako podbacila u odnosu na očekivanja analitičara. Neto dobit po akciji u trećem kvartalu je iznosila 14 centi, dok je u istom periodu prošle godine bila 51 cent.

Profit Amazona pao za 73 postoProfit Amazona u trećem kvartalu je pao za gotovo tri četvrtine, odnosno za 73 posto i iznosi 63 miliona dolara.

U kompaniji su ovaj veliki pad opravdali ulaganjem u dugoročne projekte i na razvoj  tableta Kindle Fire-a, sa kojim žele biti konkurentni Apple-ovom iPadu.

Iako ovoliki pad profita sam po sebi nije dobra vest, investitore je najviše zabrinula činjenica da je dobit po akciji jako podbacila u odnosu na očekivanja analitičara. Neto dobit po akciji u trećem kvartalu je iznosila 14 centi, dok je u istom periodu prošle godine bila 51 cent.

Analitičari su predviđali da će dobit po akciji iznositi 24 centa, što znači da su stvarni rezultati u odnosu na nju podbacili za 42 posto, što je najveće negativno iznenađenje među tehnološkim kompanijama.

Pored ovih loših vesti iz kompanije su upozorili i da bi u četvrtom kvartalu, koji je inače za većinu trgovaca poslovno dobar, jer uključuje sezonu kupovine novogodišnjih i božićnih poklona, mogli zabeležiti operativni gubitak u visini od 200 miliona dolara.

Pad je snažno pogodio i osnivača Amazona Jeff-a Bezos-a, koji je ujedno i najveći akcionar kompanije. Vrednost dela njegovih akcija, kojih prema zadnjoj objavi ima 88,1 milion, smanjena je za 4,67 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik