Profit Apple-a ispod očekivanja

Bez autora
Jan 24 2013

Kompanija Apple objavio je rezultate poslovanja za poslednji kvartal prošle godine u kojima se navodi da je kompanija generisala profit od 13,1 milijardi dolara dok su poslovni prihodi bili veći za 18 procenata dostižući nivo od 54,5 milijardi dolara.Uprkos solidnim rezultatima, akcije Apple-a su bile žrtve visokih očekivanja analitičara sa Wall Street-a pa su trgovačku sesiju okončale u minusu od čak 10 posto, tako da je cena akcije na kraju iznosila 463,5 dolara.

Profit Apple-a ispod očekivanjaKompanija Apple objavio je rezultate poslovanja za poslednji kvartal prošle godine u kojima se navodi da je kompanija generisala profit od 13,1 milijardi dolara dok su poslovni prihodi bili veći za 18 procenata dostižući nivo od 54,5 milijardi dolara.

Uprkos solidnim rezultatima, akcije Apple-a su bile žrtve visokih očekivanja analitičara sa Wall Street-a pa su trgovačku sesiju okončale u minusu od čak 10 posto, tako da je cena akcije na kraju iznosila 463,5 dolara.

Dobar rast prihoda nije se odrazio na profit koji je bio gotovo nepromenjen u odnosu na godinu ranije a glavni razlog su veliki troškovi vezani za razvoj i plasiranje novih proizvoda.

Apple je isporučio 47,8 miliona iPhone uređaja tokom poslednja tri meseca 2012. što je za oko million niže u odnosu na očekivanja analitičara dok se prodaja iPad tableta zaustavila na 22,9 miliona komada.

Podsećanja radi, akcije najveće svetske kompanije su od septembra izgubile na vrednosti 27 procenata pre svega zbog rastuće zabrinutosti investitora da će jaka konkurencija oličena u Samsungu i drugim proizvođačima pametnih telefona i tableta ugroziti lidersku poziciju kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik