Proizvođači automobila ostvarili veći promet, ali manju dobit

Bez autora
May 31 2023

Najveći globalni proizvođači automobila u prvom kvartalu ove godine zabilježili su veliki rast prometa, ali dobit to nije ispratila. Konsultanti kompanijama iz ove oblasti zato preporučuju veću disciplinu u troškovima.

Promet je u prva tri mjeseca 2023. porastao za 19 odsto od prvog kvartala prošle, ali je dobit bez uračunatih kamata i poreza, rasla stopom od svega 6.1 odsto, saopštila je konsultantska kuća EY (Ernst & Young).

Profitabilnost je sa devet opala na osam odsto. Među 16 proizvođača koje je EY analizirala, novi lider u maržama bio je Mercedes, prenosi agencija "DPA". Sa razlikom između nabavne/proizvodne i prodajne cijene od 14.7 odsto, štutgartska firma je iza sebe ostavila BMW na 14.6 odsto i koncern Kia, na 12.1 odsto. Tesla, koji je ranije vodio, sada je četvrti sa maržom profita od 11.4 odsto.

"Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znakove erozije profita, koji više ne raste tako snažno kao promet", rekao je stručnjak EY za Zapadnu Evropu, Konstantin Gal.

Tržište se, dodao je Gal, normalizuje.

"Novi automobil uskoro više neće biti tako rijetka roba kao prošle godine, pa će proizvođačima biti sve teže da tržištu diktiraju cijene i izbjegavaju popuste. Vremenu 'marži iz snova' u pojedinim kompanijama brzo će doći kraj", zaključio je Gal, prenosi "AutoBlog".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik