Prve žrtve e-automobila: Kontinental otpušta 5.040 radnika

Bez autora
Nov 21 2019

Nemački dobavljač autodelova Kontinental "smanjiće aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima", što u prevodu znači da će biti velikih otpuštanja randika. Razlog - električni automobili.Stroža pravila o emisiji štetnih gasova ugrožavaju tražnju za komponentama motora s unustrašnjim sagorevanjem, što će samo u ovoj kompaniji rezultirati gubitkom oko 5.040 radnih mesta do 2028. godine. Globalni dobavljač autodelova, koji zapošljava više od 240.000 radnika, pogođen je padom globalne tražnje za "klasičnim" putničkim automobilima i prelaskom sa dizelaša i benzinaca na električne automobile.

Prve žrtve e-automobila: Kontinental otpušta 5.040 radnikaNemački dobavljač autodelova Kontinental (Continetal) "smanjiće aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima", što u prevodu znači da će biti velikih otpuštanja randika. Razlog - električni automobili.

Stroža pravila o emisiji štetnih gasova ugrožavaju tražnju za komponentama motora s unustrašnjim sagorevanjem, što će samo u ovoj kompaniji rezultirati gubitkom oko 5.040 radnih mesta do 2028. godine.

Globalni dobavljač autodelova, koji zapošljava više od 240.000 radnika, pogođen je padom globalne tražnje za "klasičnim" putničkim automobilima i prelaskom sa dizelaša i benzinaca na električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Iz Kontinentala navode da će oko 520 radnih mesta biti izgubljeno pošto 2024. godine bude zatvoren pogon kompanije u Rodingu, u Nemačkoj, koji proizvodi hidraulične komponente za benzinske i dizel motore.

Još 850 radnih mesta je ugroženo u pogonu kompanije u Limbah-Oberfronu, pošto će 2028. godine tamo biti okončana proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizel goriva, dok je u nemačkom gradu Babenhausenu u opasnosti još 2.200 radnih mesta.

U američkom gradu NJuport NJuzu biće izgubljeno još 720 radnih mesta, jer će 2024. godine tamo biti obustavljena proizvodnja hidrauličnih komponenti za benzinske motore.

U italijanskoj Pizi je ugroženo 750 radnih mesta, jer će proizvodnja komponenti za benzinske motore prestati do 2028. godine, saopštio je Kontinental.

Najavljen je i početak pregovora sa predstavnicima radnika u Kontinentalovom pogonu u mestu Rubi, u Španiji, u kojem radi oko 760 ljudi.

Kontinental posluje i u Srbiji, gde u Novom Sadu od prošle godine ima razvojni centar. Za te ljude, po svemu sudeći neće biti problema, jer su srpski stručnjaci nedavno proglašeni kao najbolji u okviru cele grupacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik