Prvi komercijalni let "drimlajnera"

Bez autora
Oct 26 2011

Uzdanica američke kompanije "Boing", najnoviji putnički avion "787 drimlajner" obavio je danas prvi komercijalni let u floti japanskog prevoznika "Ol Nipon ervejz" (ANA) od Tokija do Hongkonga, pokazujući sve prednosti karbon-kompozitnih materijala koji su omogućili izradu najlakše letelice na svetu i mnogo konforniju od metalnih rivala koji se sada nalaze na nebu.Američki avio-gigant lansirao je prvi novi avion kompanije u poslednjoj deceniji nakon trogodišnjeg odlaganja isporuka, pošto su "Bongovi" inženjeri morali da se suočavaju sa tehničkim problemima i stalnim kašnjenjem sa dostavom delova.

Prvi komercijalni let "drimlajnera"Uzdanica američke kompanije "Boing", najnoviji putnički avion "787 drimlajner" obavio je danas prvi komercijalni let u floti japanskog prevoznika "Ol Nipon ervejz" (ANA) od Tokija do Hongkonga, pokazujući sve prednosti karbon-kompozitnih materijala koji su omogućili izradu najlakše letelice na svetu i mnogo konforniju od metalnih rivala koji se sada nalaze na nebu.

Američki avio-gigant lansirao je prvi novi avion kompanije u poslednjoj deceniji nakon trogodišnjeg odlaganja isporuka, pošto su "Bongovi" inženjeri morali da se suočavaju sa tehničkim problemima i stalnim kašnjenjem sa dostavom delova.

Troškovi izrade "drimlajnera" premašili su 16 milijardi dolara, ali sudeći po porudžbinama ulaganja bi se mogla ubrzo vratiti. "Boing" je za sada dobio više od 800 porudžbina za "drimlajner" čija se prosečna cena kreće oko 201,7 miliona dolara.

Prvi čarter let obavljen je danas za četiri sata i osam minuta, od Tokija do Hongonga, noseći u utrobi novinare i entuzijaste, koji su platili hiljade dolara za tu privilegiju.

Avion je izrađen od lakih materijala čime je unapređena njegova energetska efikasnost. I unutrašnjost je urađena tako da se putnici osećaju konfornije nego u drugim letelicama, uključujući i veće prozore i bolje osvetljenje.

"Drimlajner" pripada porodici aviona srednje veličine, sa 200 do 300 sedišta, u zavisnosti od porudžbine, koji može da leti dugo kao i veći avioni.

Oko 50 odsto procenata aviona je izrađeno od kompozitnih materijala, kao što su ojačana karbonska vlakna, u poređenju sa 12 procenata lakih materijala u modelu "boing 777."

Kompanija tvrdi da 787 troši 20 odsto manje goriva od aviona slične veličine. Verzija 787-8 sa 210 do 250 sedišta može da leti sa jednim punjenjem goriva od 14.200 do 15.200 kilometara. Taj model dug je 57 metara, a verzija 787-9 ima 63 metara, sa rangom letenja do 15.750 kilometara.

Uspeh novog aviona u mnogome zavisi od rezultata koje pokaže u Japanu, jedinom tržištu na kome "Boing" sada dominira u odnosu na glavnog evropskog rivala, kompaniju "Erbas."

Više od trećine "drimlajnera" izrađuju japanske kompanije, kao što su "Micubiši hevi indastriz", "Kavasaki" i "Fudži hevi."

Prevoznik ANA očekuje 55 aviona do marta 2018. godine i nema nameru da odustane od porudžbina i pored kašnjenja od tri godine, kao što je to učinila kineska aviokompanija "Čajna istern erjalnz", koja je odustala od kupovine 24 "drimlajnera", jer nije imala strpljenja da čeka da se proizvodnja tog aviona zahukta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik