Prvi pad dobiti za kompanije Apple

Bez autora
Jan 22 2013

Osamnaest mjeseci nakon preuzimanja dužnosti od Steve-a Jobs-a, Tim Cook je suočen sa rastom troškova proizvodnje, konkurencijom od strane Samsung-a i usporavanjem prodaje pametnih telefona. Sve ovo ugrožava dobit najvrednije svetske kompanije Apple.U sredu će biti objavljen poslovni izveštaj za prvo tromesečje fiskalne godine koje bi moglo pokazati pad dobiti od dva posto na 12,8 milijardi ili 13,48 dolara po akciji, procenjuju analitičari.

Prvi pad dobiti za kompanije AppleOsamnaest mjeseci nakon preuzimanja dužnosti od Steve-a Jobs-a, Tim Cook je suočen sa rastom troškova proizvodnje, konkurencijom od strane Samsung-a i usporavanjem prodaje pametnih telefona. Sve ovo ugrožava dobit najvrednije svetske kompanije Apple, piše Bloomberg.

U sredu će biti objavljen poslovni izveštaj za prvo tromesečje fiskalne godine koje bi moglo pokazati pad dobiti od dva posto na 12,8 milijardi ili 13,48 dolara po akciji, procenjuju analitičari.

U svima, osim jednom tromesečju od 2003. godine, dobit je rasla više od 10 posto.

Analitičari očekuju rast prodaje od 18 posto na 54,8 milijardi, što je najsporije od 2009. godine.
 
Akcije kompanije Apple izgubile su oko 30 posto na vrednosti od septembra, što je smanjilo tržišnu vrednost kompanije za oko 190 milijardi dolara, zbog zabrinutosti da pada potražnja za iPhone i iPad uređajima.
 
Ipak, Apple svojim rezultatima često iznenadi i najoptimističnije prognozere, pa bi se to moglo dogoditi i sutra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik