Pšenica pojeftinjuje zbog ruskog izvoza

Bez autora
Jul 24 2011

Rusija, koja je 1. jula obnovila izvoz žitarica, izaziva potrese na evropskim tržištima i primorava izvoznike da snižavaju cene. To dobro ilustruju cene pšenice za isporuku u novembru na terminskim berzama Euronekst Pariz i Euronekst LIFFE, na kojima su odmah posle 1. jula cene nastavile da rastu, ali im je prvi udarac nanet 6. jula kada je Rusija pobedila na tenderu Jordana za isporuku 150.000 tona pšenice.Cena pšenice je u poslovanju 5. jula zaključena na 197,5 evra za tonu u Parizu i na 165,6 funti za tonu u Londonu, ali je već sutradan oslabila na 194,5 evra i 163,5 funti.

Pšenica pojeftinjuje zbog ruskog izvozaRusija, koja je 1. jula obnovila izvoz žitarica, izaziva potrese na evropskim tržištima i primorava izvoznike da snižavaju cene, ukazuju moskovski berzanski stručnjaci.

To dobro ilustruju cene pšenice za isporuku u novembru na terminskim berzama Euronekst Pariz i Euronekst LIFFE, na kojima su odmah posle 1. jula cene nastavile da rastu, ali im je prvi udarac nanet 6. jula kada je Rusija pobedila na tenderu Jordana za isporuku 150.000 tona pšenice.

Cena pšenice je u poslovanju 5. jula zaključena na 197,5 evra za tonu u Parizu i na 165,6 funti za tonu u Londonu, ali je već sutradan oslabila na 194,5 evra i 163,5 funti, objavljeno je na sajtu Finmarket.ru.

Taj trend je nastavljen posle izbora ruske pšenice na egipatskom tenderu, na kojem su ruski izvoznici ponudili hlebno žito po 243,5-244,5 dolara za tonu, što je približno 30 dolara jeftinije od pšenice iz Evropske unije.

"Rusija, s obzirom na to da je ozbiljan igrač na tržištu pšenice, u odsustvu drugih faktora koji mogu da daju podstrek kupoprodaji, primorava evropske izvoznike da snižavaju cene kako bi ostali konkurentni", ukazuju analitičari.

Posle gubitka gotovo trećine roda zbog jake suše, Rusija je prošle godine uvela zabranu izvoza žitarica 15. avgusta. Pre toga je za mesec i po dana, od 1. jula, inostranim kupcima prodala najviše četiri miliona tona. Zabrana izvoza je ukinuta 1. jula 2011.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik