Putin: Štampanje dolara utiče na celu globalnu ekonomiju

Bez autora
Jul 29 2021

Štampanje više dolara za pokriće budžetskog deficita Sjedinjenih Država utiče na celokupnu svetsku ekonomiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, inflacija u SAD-u premašila je 5,0 posto dok je targetirana stopa oko 2,0 procenta, a Sjedinjene Države dve godine zaredom, kako je rekao, prave budžet s deficitom od 15 odsto, prenosi agencija Tass.

"Dakle, oni pokrivaju ovaj deficit na račun čega? Na račun emisije dolara. Otuda potiče inflacija", rekao je Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima, na kojem učestvuju najviši ruski finansijski, ekonomski i monetarni zvaničnici.

Dodao je da to "naravno, utiče u potpunosti na čitavu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i ulogu dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute".

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posledice pandemije korona virusa.

"Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije", rekao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik