Računi u švajcarskim bankama više neće biti tajna: Vlada odobrila razmenu podataka sa 18 zemalja

Bez autora
Dec 12 2019

Švajcarski parlament odobrio je automatsku razmenu bankarskih podataka sa još 18 zemalja počevši od 2021. godine.U utorak je Senat posredstvom Predstavničkog doma odobrio novu grupu zemalja za automatsku razmenu finansijskih informacija. To znači da će Švajcarska pružiti detalje o bankarskim računima koje imaju njihovi državljani, ili onih sa fiskalnim prebivalištem u Švajcarskoj. Zauzvrat, Švajcarska će dobiti informacije o bankarskim detaljima računa koji imaju državljani / rezidenti Švajcarske u tim partnerskim zemljama.

Računi u švajcarskim bankama više neće biti tajna: Vlada odobrila razmenu podataka sa 18 zemaljaŠvajcarski parlament odobrio je automatsku razmenu bankarskih podataka sa još 18 zemalja počevši od 2021. godine.

U utorak je Senat posredstvom Predstavničkog doma odobrio novu grupu zemalja za automatsku razmenu finansijskih informacija (AEOI).

To znači da će Švajcarska pružiti detalje o bankarskim računima koje imaju njihovi državljani, ili onih sa fiskalnim prebivalištem u Švajcarskoj.

Zauzvrat, Švajcarska će dobiti informacije o bankarskim detaljima računa koji imaju državljani / rezidenti Švajcarske u tim partnerskim zemljama.

Među novih 18 zemalja sa kojima će Švajcarska razmenjivati ove informacije su: Albanija, Azerbejdžan, Gana, Kazahstan, Nigerija, Oman, Pakistan, Peru, i druge.

Turska je takođe bila na razmatranju, ali Senat je odlučio da još nije spreman za automatsku razmenu. Nedavni upad Turske u Siriju stvorio je sumnju u njenu sposobnost da garantuje zaštitu podataka, prenosi Bankar.

Do sada, Švajcarska prima finansijske podatke od 75 zemalja i deli podatke sa 63. To zbog toga što pojedine nisu ispunile zahteve za sigurnošću i poverljivošću podataka (Bugarska, Kostarika, Rumunija, Kipar) ili su odlučile da ne primaju švajcarske podatke.

Nedavno su švajcarske vlasti otkrile da su zemljama porekla ili prebivališta dostavile detalje o oko 3,1 miliona bankovnih računa koje drže stranci ili oni koji imaju fiskalno prebivalište u inostranstvu. Zauzvrat je dobila podatke o bankarskim detaljima o oko 2,4 miliona računa koje imaju državljani / rezidenti Švajcarske u 75 partnerskih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik