Rast kineskih ulaganja u svetu

Bez autora
Nov 02 2010

Sve veće poslovno prisustvo Kine u svetu znači otvaranje radnih mesta u Africi i SAD. Kineske kompanije su uložile 56,5 milijardi dolara van Kine tokom prošle godine i zaposlile 438.000 radnika. Kineski ulagači su doneli ne samo kapital i tehnologiju već i mogućost zapošljavanja i prihod od poreza.Vlade u Africi, Latinskoj Americi i drugde pozdravljaju kineska ulaganja u rudarstvo i druge industrije. Ali, u nekim zemljama je kinesko prisustvo izazvalo sukobe oko kontrole nafte, gasa i drugih izvora, kao i pritužbe da lokalne sredine dobijaju suviše malo od ekonomske dobiti.

Rast kineskih ulaganja u svetuSve veće poslovno prisustvo Kine u svetu znači otvaranje radnih mesta u Africi i SAD, istakli su predstavnici vlade novinarima u Pekingu, u pozadini sukoba oko kontrole prirodnih izvora i hapšenja dvojice kineskih menadžera u Zambiji koji su pucali u rudare.

Kineske kompanije su uložile 56,5 milijardi dolara van Kine tokom prošle godine i zaposlile 438.000 radnika.

- Kineski ulagači su doneli ne samo kapital i tehnologiju već i mogućost zapošljavanja i prihod od poreza - rekao je zamenik ministra trgovine Čen Đian.

Vlade u Africi, Latinskoj Americi i drugde pozdravljaju kineska ulaganja u rudarstvo i druge industrije. Ali, u nekim zemljama je kinesko prisustvo izazvalo sukobe oko kontrole nafte, gasa i drugih izvora, kao i pritužbe da lokalne sredine dobijaju suviše malo od ekonomske dobiti.

Peking ohrabruje kineske kompanije bogate gotovinom zarađenom u privrednom procvatu, da se šire van zemlje i tako razgranaju ekonomiju koja zavisi od izvoza i ulaganja.

Kineski ulagači uglavnom ciljaju na naftu, gas i rude, ali se šire i na robnu proizvodnju, nekretnine i druge sektore.

U Zambiji su dvojica Kineza optuženi za pokušaj ubistva posle pucnjave na rudare u sporu oko isplata nadnica. Kineske kompanije su uložile gotovo tri milijarde dolara u Zambiju, koja je jedan od vodećih prozivođača bakra na svetu.

- Naravno, primetili smo izvesno nedolično ili loše ponašanje od strane pojedinih kompanija ili ljudi iz Kine. Ali, to nije tipično - kazao je Čen.

On nije pominjao Zambiju ili druge incidente, ali je rekao da su kineske firme u Africi sagradile 60.000 kilometara puteva i 70 miliona kvadratnih metara stanova od 2000. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik