Raste potražnja za avionskim prevozom putnika i tereta

Bez autora
Aug 25 2010

Potražnja za međunarodnim avionskim prevozom putnika porasla je 9,2 odsto u julu u odnosu na isti lanjski mesec, dok je obim avio-transporta robe u tom periodu povećan 22,7 procenata, objavilo je Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) u Montrealu, koje predstavlja 230 aviokompanija ili 93 odsto ukupnog međunarodnog avioprevoza.Broj letova najviše je porastao na linijama u Aziji i na Bliskom istoku. U junu obim avionskog prevoza povećan je 12 procenata u odnosu na isti mesec minule godine...

Raste potražnja za avionskim prevozom putnika i teretaPotražnja za međunarodnim avionskim prevozom putnika porasla je 9,2 odsto u julu u odnosu na isti lanjski mesec, dok je obim avio-transporta robe u tom periodu povećan 22,7 procenata, objavilo je Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) u Montrealu, koje predstavlja 230 aviokompanija ili 93 odsto ukupnog međunarodnog avioprevoza.

IATA je saopštila da je broj letova najviše porastao na linijama u Aziji i na Bliskom istoku, prenele su agencije, navodeći da je u junu obim avionskog prevoza povećan 12 procenata u odnosu na isti mesec minule godine.

Izvršni direktor IATA Đovani Bizinjani procenio je da će avionski prevoz u 2010. godini zaraditi 2,5 milijardi dolara, posle dve godine gubitaka, ako se nastavi oporavak globalne privrede. Profitabilnost će biti podstaknuta stopom rasta u Aziji i Latinskoj Americi, dok će evropski avionski saobraćaj stagnirati.

- Evropa je verovatno najslabija tačka zbog kretanja kursa i nezaposlenosti - rekao je Bizinjani.

- Ipak smo još uvereni da će 2010. biti jedna dobra godina - dodao je on.

Azijsko-pacifički prevoznici povećali su saobraćaj 11 procenata u julu i najviše će doprineti zaradi čitave industrije, s profitom od 2,2 milijarde dolara, koliko se očekuje ove godine, objavila je IATA.

Avioprevoznici iz Latinske Amerike zabeležili su stopu rasta od 14 procenata, premda je povećanje kapaciteta dovelo do proporcionalno nižeg stepena popunjenosti aviona.

Evropa je imala stopu od 6,2 procenata u julu, a obim putničkog avionskoig prevoza u Severnoj Americi porastao je 7,9 dosto, u odnosu na isti mesec minule godine.

Bizinjani je pozvao vlade i nadležne zakonodavne organe da olakšaju udruživanje i preuzimanje avioprevoznika smanjivanjem državnih restrikcija nad vlasništvom.

On je naveo primer davnog sporazuma između čileanske kompanije "Lan erlajnz" o preuzimanju brazilskog prevoznika "Tam Š" u transakciji vrednoj 3,7 milijardi dolara. Među aviokompanijama koje su objedinile prevoz u dve zemlje je i veliki prevoznik "Er Frans-KLM", koji je okupio francuske i holanske prevoznike 2004. godine.

Transnacionalne aviokompanije služe klijentima veoma efikasno u mnogim delovima sveta, istakao je Bizinjani i upozorio da u avioindustriji i dalje ima više od hiljadu "igrača", što sputava mogućnosti njene konsolidacije i racionalnijeg poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik