Rekordan pad vrednosti lire: Sirija zabranila korišćenje deviza

Bez autora
Jan 21 2020

Vlasti u Damasku zabranile su upotrebu stranih valuta, jer vrednost domaće valute strmoglavo pada. Za prestupnike koji budu plaćali račune ili trgovali devizama predviđena je zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.Sirijska lira beleži rekordan pad u odnosu na američki dolar, a provladina novinska Agencija SANA javlja da vlada u Damasku uvodi niz mera kako bi zaštitila domaću valutu. Pored zatvorske kazne, prestupnicima će biti oduzete devize i imovina a biće im izrečene i visoke novčane kazne. Nema predviđenih olakšica.

Vlasti u Damasku zabranile su upotrebu stranih valuta, jer vrednost domaće valute strmoglavo pada. Za prestupnike koji budu plaćali račune ili trgovali devizama predviđena je zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.

Sirijska lira beleži rekordan pad u odnosu na američki dolar, a provladina novinska Agencija SANA javlja da vlada u Damasku uvodi niz mera kako bi zaštitila domaću valutu, prenela je Agencija Anadolija (AA).

Pored zatvorske kazne, prestupnicima će biti oduzete devize i imovina a biće im izrečene i visoke novčane kazne. Nema predviđenih olakšica, piše AA.

U prve dve sedmice ove godine sirijska lira je izgubila još trećinu vrednosti.

Prvog januara jedan dolar je vredeo blizu 900 sirijskih lira, a 16. januara je njegova vrednost porasla na rekordnih 1.200 lira.

Sirijska lira je od 2011. i početka rata u Siriji izgubila 2.500 procenata vrednosti u odnosu na američki dolar.

SAD i Evropska unija već osam godina sprovode sankcije Siriji, što je takođe uticalo na rekordni par vrednosti sirijske valute.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik