Rekordna cena hrane u svetu

Bez autora
Feb 03 2011

Cene hrane u svetu dostigle su januaru rekordnu visinu. Hrana je u odnosu na decembar prošle godine poskupela 3,4 procenta, što je najviše od kada je, 1990. godine, FAO počeo da prati cene hrane.Zabeleženo je povećanje cena svih prehrambenih proizvoda osim mesa. Cene hrane moraju, sledećih meseci, da se drže pod kontrolom, posebno u zemljama sa niskim prihodima, koje će možda uskoro imati problem da plate uvoz hrane.

Rekordna cena hrane u svetuHrana u svetu, u odnosu na decembar prošle godine, poskupela 3,4 odsto, što je najviše od 1990. godine, saopštio FAO.

Cene hrane u svetu dostigle su januaru rekordnu visinu, objavila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Hrana je u odnosu na decembar prošle godine poskupela 3,4 procenta, što je najviše od kada je, 1990. godine, FAO počeo da prati cene hrane. Zabeleženo je povećanje cena svih prehrambenih proizvoda osim mesa, saopštio je FAO.

"Cene hrane moraju, sledećih meseci, da se drže pod kontrolom, posebno u zemljama sa niskim prihodima, koje će možda uskoro imati problem da plate uvoz hrane", rekao je ekonomski stručnjak te organizacije UN Abdilreza Abasijan.

Zbog poskupljenja hrane, koje je počelo u avgustu prošle godine, strahuje se da bi moglo doći do masovnih protesta zbog gladi, koji su se 2008. godine dogodili u više afričkih zemalja.

Takvih protesta bilo je na Haitiju i na Filipinima, pošto su žitarice dostigle rekordne cene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik