Rekordna kazna za "Tojotu"

Bez autora
Dec 19 2012

"Tojota" će platiti rekordnu kaznu od 17,35 miliona dolara zbog nedovoljno brzog povlačenja neispravnih vozila sa američkog tržišta. "Tojota" je pristala da plati kaznu, koja je maksimalna dozvoljena prema američkom zakonu, pošto se "proizvođač automobila nije blagovremeno obratio federalnoj vladi i prijavio kvar koji može ugroziti bezbednost putnika"."Tojota" je krajem juna najavila povlačenje 154.000 vozila tipa "leksus" RX 350, modela za 2010. godinu, kako bi popravila probleme sa tepihom ispred vozačkog sedišta, koji može izazvati zaglavljivanje pedale akceleratora i uzrokovati neželjeno ubrzanje.

Rekordna kazna za "Tojotu""Tojota" će platiti rekordnu kaznu od 17,35 miliona dolara zbog nedovoljno brzog povlačenja neispravnih vozila sa američkog tržišta, saopštila je američka Nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA).

U saopštenju NHTSA se navodi da je "Tojota" pristala da plati kaznu, koja je maksimalna dozvoljena prema američkom zakonu, pošto se "proizvođač automobila nije blagovremeno obratio federalnoj vladi i prijavio kvar koji može ugroziti bezbednost putnika".

U pitanju je najveća izrečena kazna ikada plaćena NHTSA.

"Tojota" je krajem juna najavila povlačenje 154.000 vozila tipa "leksus" RX 350, modela za 2010. godinu, kako bi popravila probleme sa tepihom ispred vozačkog sedišta, koji može izazvati zaglavljivanje pedale akceleratora i uzrokovati neželjeno ubrzanje.

U saopštenju NHTSA se navodi da je "Tojotin" opoziv usledio tek nakon što je američka kancelarija za bezbednost u maju obavestila tu kompaniju o postojećem kvaru.

Prema američkom federalnom zakonu, svi proizvođači automobila moraju u roku od pet poslovnih dana obavestiti NHTSA o postojanju kvara ili da vozilo nije u skladu sa američkim bezbednosnim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik