Ringier i Axel Springer osnovali firmu za jugoistočnu Evropu

Bez autora
Mar 24 2010

Akcionarska društva "Ringier" i "Axel Springer" spajaju svoja poslovanja u pet zemalja istočne Evrope osnivanjem novog preduzeća u kojem će imati po 50 odsto udela i sa glavnim sedištem u Cirihu.Sa prometom od oko 414 miliona evra i ostvarenom dobiti pre plaćenog poreza od 62 miliona evra, kao i sa 4.800 saradnika, nastaje jedno od vodećih medijskih preduzeća u istočnoj Evropi. Cilj je zajednički izlazak na berzu u roku od tri do pet godina...

Ringier i Axel Springer osnovali firmu za jugoistočnu EvropuAkcionarska društva "Ringier" i "Axel Springer" spajaju svoja poslovanja u pet zemalja istočne Evrope osnivanjem novog preduzeća u kojem će imati po 50 odsto udela i sa glavnim sedištem u Cirihu.

Sa prometom od oko 414 miliona evra i ostvarenom dobiti pre plaćenog poreza od 62 miliona evra, kao i sa 4.800 saradnika, nastaje jedno od vodećih medijskih preduzeća u istočnoj Evropi.

Cilj je zajednički izlazak na berzu u roku od tri do pet godina. Zajedničko preduzeće čeka potvrdu nadležnih ustanova za borbu protiv monopola.

"Ringier AG" iz Ciriha i "Axel Springer" AG iz Berlina objedinjuju svoje inostrane aktivnosti u istočnoj Evropi i osnivaju novo društvo u kojem će svako preduzeće imati po 50 odsto udela. "Axel Springer" unosi u zajedničko preduzeće poslovanje svojih ćerki-firmi u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj, dok Ringier unosi svoje poslove u Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

Sa više od 100 štampanih naslova i preko 70 onlajn-ponuda oba preduzeća će ovim još više ojačati svoju poziciju na i dalje rastućim tržištima. Zajedničko preduzeće sa sedištem u Cirihu i okvirnim prometom u 2009. godini od oko 414 miliona evra i ostvarenom dobiti pre plaćenog poreza od 62 miliona evra biće jedno od najvećih medijskih preduzeća koja posluju u istočnoj Evropi.

Preduzeće će zapošljavati ukupno 4.800 saradnika i zauzeće jasnu vodeću poziciju na tržištu bulevarskih dnevnih novina i časopisa celokupnog regiona zahvaljujući svom sveobuhvatnom portfoliju. Pored toga, osnivači nameravaju da zajedničko preduzeće izvedu na berzu u roku od tri do pet godina.

"Ovo partnerstvo predstavlja za oba preduzeća izvanredan temelj za dalji razvoj njihove osnovne delatnosti izdavanja pet vodećih bulevarskih novina na atraktivnim tržištima, kao i optimalni preduslov za dalju ekspanziju u budućem digitalnom poslovanju,“ rekao je Matijas Defner, predsednik uprave kompanije "Axel Springer AG".

"Ringier AG je kao samostalno preduzeće sa tradicijom od 177 godina, prepoznatljivim markama i izraženim merilima vrednosti, pronašlo sebi ravnog partnera koji mu u velikoj meri odgovara. Zajedno smo na pojedinim tržištima tako dobro pozicionirani da ćemo sa novim preduzećem moći zajednički da izadjemo na berzu, kao i da učestvujemo u aktivnom stvaranju budućnosti rastućih medijskih tržišta u istočnoj Evropi,“ izjavio je Kristijan Unger, predsednik uprave/CEO "Ringier AG".

Upravni odbor, pod predsedništvom Ralfa Bihija, sastoji se paritetno od po dva predstavnika kompanija "Ringier AG" i "Axel Springer AG". Zajedničkim preduzećem rukovodiće Florijan Fels, trenutno CEO za centralnu Evropu u okviru kompanije "Ringier AG".

"Ringier" i "Axel Springer" su tokom poslednjih decenija kontinuirano razvijali svoje aktivnosti na medijskom tržištu istočne Evrope i raspolažu sa velikim brojem uspešnih i vodećih naslova u odredjenim oblastima, a posebno kada je reč o bulevarskim novinama i časopisima.

Aktivnosti kompanija "Axel Springer" i "Ringier" su u velikoj meri komplementarne u istočnoj Evropi. Ova dva preduzeća se dopunjuju kada je reč o njihovoj kompetentnosti i o strateškom interesu.

Zajednički će iskoristiti priliku za dalji rast koji pruža digitalna transformacija i koja će posebno saradnicima "Ringier-a" i "Axel Springer-a" u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji – pod rukovodstvom uprava koje će i dalje biti odgovorne – omogućiti dodatne perspektive razvoja.

Transakcija zavisi od potvrde nadležnih ustanova za borbu protiv monopola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik