Rusi grade još jedan blok u nuklearnoj elektrani u Turskoj

Bez autora
Sep 09 2019

Rosatom je dobio osnovnu licencu za izgradnju drugog energetskog bloka nuklearne elektrane Akuja, saopštio je predstavnik te ruske državne korporacije.Krajem 2018. godine turska Agencija za atomsku energiju izdala je takozvanu ograničenu dozvolu za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Akuja u Turskoj. To je bio preliminarni dokument, koji je omogućio početak izgradnje objekata za budući energetski blok, bez instaliranja reaktora.

Rusi grade još jedan blok u nuklearnoj elektrani u TurskojRosatom je dobio osnovnu licencu za izgradnju drugog energetskog bloka nuklearne elektrane Akuja, saopštio je predstavnik te ruske državne korporacije.

Krajem 2018. godine turska Agencija za atomsku energiju izdala je takozvanu ograničenu dozvolu za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Akuja u Turskoj. To je bio preliminarni dokument, koji je omogućio početak izgradnje objekata za budući energetski blok, bez instaliranja reaktora.

Izgradnja prvog energetskog bloka počela je u aprilu prošle godine. Projekat nuklearne elektrane Akuja obuhvata četiri energetska bloka sa ruskim reaktorima VVER1200, generacije 3+, sa takozvanim "postfukušima" standardima bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Pokretanje prvog bloka planirano je za 2023. godinu, a potom bi svake sledeće godine trebalo da bude pušten u rad još po jedan blok, a vrednost projekta je oko 20 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik