Rusi i Bugari dogovorili Južni tok

Bez autora
Oct 17 2010

Bugarska i Rusija su postigle dogovor da ubrzaju radove na realizaciji gradnje gasovoda Južni tok. Postignut je ozbiljan napredak u realizaciji projekta Južni tok. Dogovoreno je ubrzano osnivanje zajedničkog rusko-bugarskog preduzeća.Čelnik Gasproma je najavio da će iduće nedelje biti potpisan sporazum o tehničko-ekonomskoj opravdanosti bugarske deonice projekta, nakon čega će početi zajednička izrada studije izvodljivosti. Ruska kompanija će u isto vreme aktivno raditi i na realizaciji svih ostalih deonica gasovoda Južni tok.

Rusi i Bugari dogovorili Južni tokBugarska i Rusija su postigle dogovor da ubrzaju radove na realizaciji gradnje gasovoda Južni tok, kaže predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

"Postignut je ozbiljan napredak u realizaciji projekta Južni tok", rekao je on i dodao da je dogovoreno ubrzano osnivanje zajedničkog rusko-bugarskog preduzeća.

Čelnik Gasproma je najavio da će iduće nedelje biti potpisan sporazum o tehničko-ekonomskoj opravdanosti bugarske deonice projekta, nakon čega će početi zajednička izrada studije izvodljivosti.

Miler je istakao da će ruska kompanija u isto vreme aktivno raditi i na realizaciji svih ostalih deonica gasovoda Južni tok. "Može se sa sigurnošću reći da će gasovod biti pušten u rad, a Evropa prve količine gasa može da očekuje već krajem 2015. godine", naglasio je on.

Gasovod će ići od Rusije do Bugarske i imaće kapacitet od 15,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod Južni tok u celini, koji će imati ukupno četiri kraka i punu snagu od 63 milijarde kubnih metara godišnje treba, prema Gaspromu, da počne da radi 2018. godine.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik