Rusija će u ovoj godini proizvesti 500 miliona tona nafte

Bez autora
Oct 24 2010

Rusija, najveći proizvođač nafte u svetu, planira da ove godine u eksploataciji premaši granicu od 500 miliona tona i da takvu dinamiku održi i u naredne dve godine. Ove godine premašiće se nivo od 500 miliona tona i smatra se da bitnijih promena neće biti do 2012.Vlada procenjuje predlog ministarstva finansija za povećanje poreske stope na eksploataciju prirodnih dobara, koje bi mogle da se odraze na proizvodnju u 2013. godini i kasnije. Rusko ministarstvo finanisija, nastojeći da popuni trogodišnji deficitarni budžet, predlaže povećanje poreske stope za eksploataciju nafte za 6,5 odsto od 2012. i za 5,4 procenata od 2013. godine.

Rusija će u ovoj godini proizvesti 500 miliona tona nafteRusija, najveći proizvođač nafte u svetu, planira da ove godine u eksploataciji premaši granicu od 500 miliona tona i da takvu dinamiku održi i u naredne dve godine, izjavio je ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko.

"Ove godine premašićemo nivo od 500 miliona tona i smatram da bitnijih promena neće biti do 2012", rekao je on novinarima, a prenela agencija Rojters.

Šmatko je istakao da vlada procenjuje predlog ministarstva finansija za povećanje poreske stope na eksploataciju prirodnih dobara, koje bi mogle da se odraze na proizvodnju u 2013. godini i kasnije.

Rusko ministarstvo finanisija, nastojeći da popuni trogodišnji deficitarni budžet, predlaže povećanje poreske stope za eksploataciju nafte za 6,5 odsto od 2012. i za 5,4 procenata od 2013. godine.

Proizvodnja nafte u Rusiji je prvi put u poslednjih deset godina opala 2008. zbog ispošćenih nalazišta u tradicionalnim naftonosnim regijama. Godinu dana kasnije, posle otvaranja velikih nalazišta u istočnom Sibiru za koja su uvedene specijalne poreske olakšice, proizvodnja nafte je povehana za jedan odsto, na 494 miliona tona.

Apsolutni rekord u eksploataciji Rusija je ostvarila u septembru, sa 10,16 miliona barela nafte dnevno, ali je potpredsednik druge po veličini naftne kompanije, "Lukoila", Leonid Fedun u intervjuu agenciji Rojters, predvideo skoro smanjenje proizovodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik