Rusija će zadužiti sa 51,2 mlrd.USD

Bez autora
Mar 21 2010

Ruska vlada će ove godine sa stranog i domaćeg tržišta povući 1,5 biliona rubalja (51,2 milijarde dolara) pozajamica.Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin je kazao da će se sredstva povlačiti na stranom, ali i sa domaćeg tržišta, dodajući da su to "poprilično visoke sume" i precizirajući da se radi o "državnim pozajmicama". Kudrin smatra da Rusija dosta dobro prolazi kroz 2010. godinu, ali da su "rizici i dalje prisutni" i ističe da je najvažniji zadatak vlade da u naredne dve do tri godine ne dozvoli rast budžetskog deficita.

Rusija će zadužiti sa 51,2 mlrd.USDRuska vlada će ove godine sa stranog i domaćeg tržišta povući 1,5 biliona rubalja (51,2 milijarde dolara) pozajamica.

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin je kazao da će se sredstva povlačiti na stranom, ali i sa domaćeg tržišta, dodajući da su to "poprilično visoke sume" i precizirajući da se radi o "državnim pozajmicama".

Kudrin smatra da Rusija dosta dobro prolazi kroz 2010. godinu, ali da su "rizici i dalje prisutni" i ističe da je najvažniji zadatak vlade da u naredne dve do tri godine ne dozvoli rast budžetskog deficita.

Budžetski deficit Rusije će u 2011. godini, prema najnovijim prognozama, biti na nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 2012. godine tri procenta. Kudrin je takođe najavio da će aukcija ruskih evroobveznica biti obavljena u Njujorku 21. i 22. aprila, ali nije naveo datum aukcije u Evropi.

Ruska vlada je ranije za organizatore plasmana suverenih evroobveznica odabrala banke "Barkliz Kepital", "Sitibank", "Kredi Suis" i "VTB Kapital".

Ruskim budžetom za 2010. godinu predviđeno je povlačenje stranih kredita u vrednosti do 17,8 milijardi dolara, ali je zamenik ministra finansija Dmitrij Pankin još ranije najavio da će visina pozajmica biti manja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik