Rusija gradi prvu plutajuću nuklearku

Bez autora
Aug 08 2011

Prva ruska plutajuća nuklearna elektrana biće izgrađena 2014. i dobiće dozvolu za rad na poluostrvu Kamčatka. Prva jedinica plutajuće nuklearke gradi se u brodogradilištu u Sankt Peterburgu. Ubrzo nakon što prvo takvo postrojenje bude izgrađeno, testirano i pušteno u rad stići će niz privatnih porudžbina iz više zemalja.Rusko preduzeće „Rosenergoatom” je ranije saopštilo da će u narednih deset godina izgraditi flotu sastavljenu od sedam plutajućih nuklearki putem javno-privatnog partnerstva.

Rusija gradi prvu plutajuću nuklearkuPrva ruska plutajuća nuklearna elektrana biće izgrađena 2014. i dobiće dozvolu za rad na poluostrvu Kamčatka.

Dekan odeljenja za upravljanje i visokotehnološku ekonomiju ruskog Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja Aleksandar Putilov je rekao da se prva jedinica plutajuće nuklearke gradi u brodogradilištu u Sankt Peterburgu.

On je izrazio uverenje da će ubrzo nakon što prvo takvo postrojenje bude izgrađeno, testirano i pušteno u rad stići niz privatnih porudžbina iz više zemalja, prenela je agencija Itar-Tas.

Rusko preduzeće „Rosenergoatom” je ranije saopštilo da će u narednih deset godina izgraditi flotu sastavljenu od sedam plutajućih nuklearki putem javno-privatnog partnerstva.

Portparol jedne od filijala „Rosenergoatoma” Sergej Zavjalov izneo je procenu da će troškovi projekta prve plutajuće elektrane sa instalisanom snagom od 70 megavata iznositi 11 milijardi rubalja (oko 400 miliona dolara) i da bi izgradnja mogla da potraje četiri godine.

U slučaju potrebe, postrojenje može da proizvodi toplotnu energiju i da desalinizuje morsku vodu.

Plutajuće nuklearne elektrane će biti postavljene na barže usidrene u blizini obale tako da mogu biti prikačene na kablove za prenos električne energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik