Rusija i Venecuela zajedno će vaditi tešku naftu

Bez autora
Apr 05 2010

Rusija i Venecuela zajadnički će vaditi tešku naftu u istočnoj Venecueli i očekuju da će ove godine početi produkciju od 50.000 barela dnevno. Nova zajednička kompanija, koju čine državna Petroleos de Venezulea i pet ruskih firmi, vadiće tešku naftu u bazenu reke Orinoko.Nova mešovita kompanija takođe će sagraditi rafineriju za preradu 450.000 barela petroleja dnevno, što će znatno uvećati proizvodne kapacitete Venecuele.

Rusija i Venecuela zajedno će vaditi tešku naftuRusija i Venecuela zajadnički će vaditi tešku naftu u istočnoj Venecueli i očekuju da će ove godine početi produkciju od 50.000 barela dnevno.

Kako je kazao ministar za naftu Rafael Ramires, nova zajednička kompanija, koju čine državna Petroleos de Venezulea i pet ruskih firmi, vadiće tešku naftu u bazenu reke Orinoko.

Nova mešovita kompanija takođe će sagraditi rafineriju za preradu 450.000 barela petroleja dnevno, što će znatno uvećati proizvodne kapacitete Venecuele.

Sporazum je zaključen pred predstojeću prvu posetu ruskog premijera Vladimira Putina Venecueli.

- Za pojekt vađenja nafte biće potrebna ulaganja od 30 milijardi dolara - istakao je Ramires.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves učvrstio je veze s Rusijom poslednjih godina i od nje kupio oružja za preko četiri milijarde dolara, uključujući helikoptere, avione i rakete.

Pred Putinovu posetu, zvaničnici dveju država treba da utanače pojedinosti niza sporazuma u energetici, zdravstvu, poljoprivredi i drugim oblastima, izjavio je zamenik predsednika Elias Hauda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik