Rusija korak bliže STO

Bez autora
Oct 27 2011

Vlasti Gruzije su saopštile da su prihvatila predlog Švajcarske koji će omogućiti ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO). Rusija treba da postigne zasebne sporazume sa svih 153 članica STO, među njima i s Gruzijom, sa kojom su problemi u pregovorima bili poslednja prepreka za ulazak u tu organizaciju.Gruzija je u avgustu 2008. godine izgubila kratki rat sa Rusijom oko Abhazije i Južne Osetije, što je dovelo do prekida u diplomatskim odnosima sa Moskvom.

Rusija korak bliže STOGruzija prihvatila predlog Švajcarske da dozvoli ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Za ulazak u STO Rusija treba da potpiše sporazume sa svih 153 članica te organizacije.

Vlasti Gruzije su saopštile da su prihvatila predlog Švajcarske koji će omogućiti ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), javljaju agencije.

Rusija treba da postigne zasebne sporazume sa svih 153 članica STO, među njima i s Gruzijom, sa kojom su problemi u pregovorima bili poslednja prepreka za ulazak u tu organizaciju.

Gruzija je u avgustu 2008. godine izgubila kratki rat sa Rusijom oko Abhazije i Južne Osetije, što je dovelo do prekida u diplomatskim odnosima sa Moskvom.

Ta kavkaska zemlja je saopštila da prihvata predlog Švajcarske koja daje garancije za međunarodni nadzor nad trgovinom izmedju Rusije i dve gruzijske separatističke oblasti koje imaju podršku iz Moskve.

Vlada iz Tbilisija navodi da će Rusija prihvatanjem švajcarskog predloga moći da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, a za sada nema reakcije iz Rusije.

Evropska unija i Rusija su prošle nedelje objavile da je postignut veliki napredak u pregovorima o učlanjenju Rusije u STO do kraja godine, a evropski komesar za trgovinu Karel de Guht je tada poručio da Rusija još treba da reši spor sa susednom Gruzijom.

Mediji spekulišu da je Gruzija pristala na sporazum zbog pritiska EU da što pre reši spor s Rusijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik