Saab ponovo počinje proizvodnju

Bez autora
Mar 23 2010

Švedski proizvođač automobila Saab ponovo je započeo proizvodnju u svojoj jedinoj fabrici. Za početak će proizvoditi 100 automobila dnevno, ali je cilj da se pojača proizvodnja. Svi zaposleni u proizvodnoj liniji nastavili su posao.Proizvodnja, prvi put obustavljena početkom zime bila je prekinuta krajem januara na zahtev kompanije “Dženeral motors”, koja je u decembru počela pregovore o razmeštanju svoje proizvodne jedinice u Švedskoj nakon neuspelih pregovora sa kupcem posle više od godinu dana od prodaje.

Saab ponovo počinje proizvodnjuŠvedski proizvođač automobila Saab ponovo je započeo proizvodnju u svojoj jedinoj fabrici, navodi se u saopštenju te kompanije.

“Za početak ćemo proizvoditi 100 automobila dnevno, ali je cilj da pojačamo proizvodnju”, izjavio je Peter Bakstrom, portparol kompanije u Trolhatanu, na jugozapadu Švedske, i dodao da su svi zaposleni u proizvodnoj liniji nastavili posao.

Proizvodnja, prvi put obustavljena početkom zime bila je prekinuta krajem januara na zahtev kompanije “Dženeral motors”, koja je u decembru počela pregovore o razmeštanju svoje proizvodne jedinice u Švedskoj nakon neuspelih pregovora sa kupcem posle više od godinu dana od prodaje.

U poslednjem trenutku, 26. januara zaključen je sporazum sa kompanijom Spajker, malom holandskom fabrikom za luksuzne bolide. Ugovor od 400 miliona dolara zaključen je 23. februara, a kompanija Spajker je najavila da planira da što je pre počne proizvodnju.

Proizvodnjom 100 vozila dnevno biće proizvedeno 36.500 vozila godišnje, a kompanija planira da prodaju od oko 50 do 60 hiljada godišnje. Krajnji cilj je da se dostigne uobičajeni nivo, do 125 hiljada vozila godišnje, navodi Spajker, koji će moći da računa na evropski kredit od 400 miliona evra, uz prvu tranšu koja je uplaćena 18. marta.

Prošle godine proizvodnja u Saabu bila je 38.756 vozila, dok je 2008. godine proizvela 93 hiljade automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik