SAD blokirale zajam Kodaku zbog "neetičkih postupaka"

Bez autora
Aug 11 2020

Akcije Istmen Kodaka stropoštale su se danas za oko 40 posto, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 miliona dolara.

Kodak je planirao da ta sredstva usmeri na pravljenje komponenti za potencijalnu vakcinu protiv kovida 19, a kredit je obustavljen zbog navodnog "neetičkog postupanja“ rukovodilaca, prenosi Rojters.

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) trebalo je da odobri kredit Istman Kodaku, koji želi da se otisne u farmaceutske vode.

Međutim, DFC je neočekivano alarmiran da zaustavi postupak nakon što su demokrate u Kongresu zatražile od federalnih regulatornih tela da istraže transakcije hartijama od vrednosti koje su preduzeli kompanija i njeni rukovodioci u vreme kada se saznalo da može da dobije državni zajam.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao prošle sedmice da će vlada istražiti sva dešavanja vezana za najavljeni kredit.

"Nedavne optužbe u vezi sa neetičkim postupanjem izazivaju ozbiljnu zabrinutost“, naveo je u petak kasno DFC na svom nalogu na Tviteru.

Akcije kompanije su skočile za više od pet puta, a brokeri na popularnoj aplikaciji za trgovanje Robin Hud su bili zatrpani ovim hartijama kada je DFC najavio da će potpisati pismo o zainteresovanosti za odobrenje kredita Kodaku.

Više od 900 miliona akcija je istrgovano otkad je zajam najavljen, što je skoro 12 puta više od količine koja je zvanično u opticaju.

Na jutrošnjem trgovaju pre zvaničnog otvaranja Vol strita, vrednost akcije Kodaka je pala za 39,50 procenata na 9,0 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik