SAD i Kina ključ za stabilan svet

Bez autora
Aug 19 2011

Američki potpredsednik Džozef Bajden kaže da svetska ekonomska stabilnost zavisi od pronalaženja zajedničkog jezika SAD i Kine. Bajden je izjavio da je "od najveće važnosti" da se razviju bliski odnosi sa Kinom.Ja smatram da ne postoje važniji odnosi koje mi kao SAD treba da uspostavimo do bliskih odnosa sa Kinom, rekao je on i naglasio da je "apsolutno uveren da ekonomska stabilnost sveta zavisi u ne malom delu od saradnje izmedju Sjedinjenih Država i Kine"...

SAD i Kina ključ za stabilan svetAmerički potpredsednik Džozef Bajden kaže da svetska ekonomska stabilnost zavisi od pronalaženja zajedničkog jezika SAD i Kine.

Bajden je izjavio da je "od najveće važnosti" da se razviju bliski odnosi sa Kinom.

"Ja smatram da ne postoje važniji odnosi koje mi kao SAD treba da uspostavimo do bliskih odnosa sa Kinom", rekao je on i naglasio da je "apsolutno uveren da ekonomska stabilnost sveta zavisi u ne malom delu od saradnje izmedju Sjedinjenih Država i Kine".

Uoči Bajdenove posete kineski komentatori i mediji su u svakom tekstu o poseti isticali šta SAD treba da urade povodom svoje posustale ekonomije, posebno u svetlu smanjenog kreditnog rejtinga. 

Potpredsednik SAD se u Kini sastao sa potpredsednikom Kine Sji Đinpingom, za kojeg se očekuje da će biti budući kineski lider. 

Žiža razgovora su bila ekonomska pitanja, a oba potpredsednika rekla su da je potrebno da njihove zemlje blisko sarađuju u rešavanju finansijskih problema. 

Sji je rekao da finansijska kriza znači da dve zemlje moraju bolje sarađivati. "I ja verujem da u novoj situaciji, Kina i SAD moraju više nego ikada imati obuhvatnije, zajedničke interese, i da bi trebalo više nego ikada da imamo zajedničke odgovornosti", rekao je kineski potpredsednik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik