SAD: Odšteta za oduzete stanove

Bez autora
Jan 08 2013

Deset velikih američkih banaka i kompanija za prodaju nekretnina pristalo je da isplati 8,5 milijardi dolara klijentima kojima su nepravedno oduzeli stanove. Savezna regulatorna tela saopštila su da će banke ispaltiti milijarde dolara vlasnicima stanova i time završiti proces revizije dokumenata o zaplenama nekretnina naložen 2011.Banke su manipulisale papirima klijenata i preskakale neophodne korake u procesu oduzimanja nekretnina. Prema pogodbi, klijenti kojima su bespravno oduzeti stanovi mogu primiti odštetu u visini od nekoliko stotina do 125.000 dolara.

SAD: Odšteta za oduzete stanoveDeset velikih američkih banaka i kompanija za prodaju nekretnina pristalo je da isplati 8,5 milijardi dolara klijentima kojima su nepravedno oduzeli stanove.

Savezna regulatorna tela saopštila su da će banke ispaltiti milijarde dolara vlasnicima stanova i time završiti proces revizije dokumenata o zaplenama nekretnina naložen 2011. Banke su manipulisale papirima klijenata i preskakale neophodne korake u procesu oduzimanja nekretnina.

Prema pogodbi, klijenti kojima su bespravno oduzeti stanovi mogu primiti odštetu u visini od nekoliko stotina do 125.000 dolara.

Zastupnici procenjuju da će, prema pogodbi sa Federalnim rezervama i Kancelarijom za nadzor valute (Office of the Comptroller of the Currency), pravo na naknadu štete imati oko 400.000 vlasnika stanova. Medju bankama koje su obuhvaćene ovim sporazumom su Benk of Amerika, Sitigrup, Džej Pi Morgan Čejs i Vels Fargo.

Američka bankarska grupacija "Benk of Amerika" (BoA) saopštila je da je postigla nagodbu sa američkom državnom hipotekarnom agencijom, "Fani Mej", u vezi hipotekarnih zajmova koje su banka i njena filijala "Kantrivajd" prodale pomenutoj agenciji uoči finansijske krize u SAD 2008. godine.

U sklopu nagodbe će BoA isplatiti "Fani Mej" iznos od 3,6 milijardi dolara, a takodje će otkupiti deo zajmova koje je prodala toj agenciji, u vrednosti od 6,75 milijardi dolara, prenela je agencija AP.

"Benk of Amerika" je preuzela finansijsku korporaciju "Kantrivajd" u julu 2008, netom pre početka finansijske krize. Ta kompanija je bila gigant na polju hipotekarnih zajmova, ali je takodje bila poznata po tome što je odobravala rizične kredite.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik