Sajam automobila u Ženevi

Bez autora
Feb 28 2011

Snažni i nalickani automobili čuvenih robnih marki "Lamborgini", "Ferari" ili "Aston Martin" privući će najviše pažnje na Sajmu automobila u Ženevi koji otvara kapije ove sedmice, ali stručnjaci za autoindustriju više će zagledati manje kitnjaste modele "Hjundaija", "Forda" ili "Fijata", koji nagoveštavaju promene "pejzaža" evropske industrije automobila.U jednom stavu analitičari su ipak jedinstveni - najznačajnije evropsko okupljanje najvećih svetskih proizvođača vozila na Lemanskom jezeru trebalo bi da potvrdi izvestan oporavak autoindustrije, posle nezapamćene krize 2009. godine kada je zbog recesije naglo opala prodaja kola na gotovo svim tržištima u svetu, dok je većina kompanija osiromašila.

Sajam automobila u ŽeneviSnažni i nalickani automobili čuvenih robnih marki "Lamborgini", "Ferari" ili "Aston Martin" privući će najviše pažnje na Sajmu automobila u Ženevi koji otvara kapije ove sedmice, ali stručnjaci za autoindustriju više će zagledati manje kitnjaste modele "Hjundaija", "Forda" ili "Fijata", koji nagoveštavaju promene "pejzaža" evropske industrije automobila.

U jednom stavu analitičari su ipak jedinstveni - najznačajnije evropsko okupljanje najvećih svetskih proizvođača vozila na Lemanskom jezeru trebalo bi da potvrdi izvestan oporavak autoindustrije, posle nezapamćene krize 2009. godine kada je zbog recesije naglo opala prodaja kola na gotovo svim tržištima u svetu, dok je većina kompanija osiromašila.

Danas sajam otvara vrata novinarima, stručnjacima i direktorima velikih firmi, a od 3. do 13. marta najšira publika moći će da vidi 170 svetskih i evropskih premijera.

Učešće na smotri koja se održava 81. put prijavilo je 260 izlagača sa ukupno 700 raznih modela, što takođe govori o blagom oporavku svetske autoindustrije, dok organizatori očekuju da će biti nadmašena granica od 700.000 posetilaca.

Proizvođači vozila ulaze sa novitetima na prezagušeno evropsko tržište na kome se ostvaruje profit u manjim procentima, a nekim proizvođačima, kao što su "Fijat" i "Ford", donosi i gubitak.

Obim evropskog tržista pao je u januaru nakon što su isporuke smanjene 4,9 odsto u 2010. godini, na manje od 14 miliona automobila, zbog straha od daljeg rasta nezaposlenosti i ekonomskih teškoća.

U kakvim neizvesnim uslovima posluje autoindustrija najbolje potvrđuju i najnovija dešavanja na tržištu nafte, posle nemira u severnoj Africi i na Bliskom istoku, pa bi poskupelo gorivo ponovo moglo da ugrozi prodaju, pre svega automobila sa većom potrošnjom goriva.

Povrh toga, kompanije koje su profitirale prošle godine zahvaljujući subvencijama pojedinih vlada i uvođenju sistema "staro za novo", mogle bi da se suoče sa padom potražnje u prvoj polovini 2011, nakon što su ukinute podsticajne mere u većini evropskih zemalja, upozoravaju dirktori velikih auto-kuća.

Oni ipak veruju da bi čitava industrija mogla da doživi poboljšanje u Evropi u drugoj polovini godine.

Među više od 170 noviteta, ove godine naći će se i "Ferarijev" model FF koji će, bez sumnje, privući posebnu pažnju publike, pre svega zbog toga što je reč o "najsnažnijem i svestranom" vozilu na četiri točka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik