Saudi Aramko vredi 1.800 milijardi dolara

Bez autora
Dec 11 2019

Naftna kompanija Saudijske Arabije, Aramko je prvim pojavljivanjem na berznaskom tržištu svoje zemlje postala najvrednija kompanija ne svetu. Ne samo to, vrednija je od pet sledećih naftaša – zajedno.Posle gigantske inicijalne javne ponude od 25,6 milijardi dolara, Aramko je započela trgovanje na saudijskoj berzi Saudi Tadavul i već u prvim trenucima na tržištu povećao vrednost za 10 odsto. Time je kompanija premašila teško zamislivih 1.880 milijardi dolara vrednosti čitave kompanije, što je čini najvrednijom kompanijom na svetu. Kompanija je najavila prodaju 1,5 odsto svojih akcija za 32 saudijska rijala po akciji, odnosno 8,53 dolara.

Saudi Aramko vredi 1.800 milijardi dolaraNaftna kompanija Saudijske Arabije, Aramko je prvim pojavljivanjem na berznaskom tržištu svoje zemlje postala najvrednija kompanija ne svetu. Ne samo to, vrednija je od pet sledećih naftaša – zajedno.

Posle gigantske inicijalne javne ponude (postupak pred izlazak na berzu) od 25,6 milijardi dolara, Aramko je započela trgovanje na saudijskoj berzi Saudi Tadavul i već u prvim trenucima na tržištu povećao vrednost za 10 odsto.

Time je kompanija premašila teško zamislivih 1.880 milijardi dolara vrednosti čitave kompanije, što je čini najvrednijom kompanijom na svetu.

Kompanija je najavila prodaju 1,5 odsto svojih akcija za 32 saudijska rijala po akciji, odnosno 8,53 dolara.

Vrednost akcija Saudi Aramka koja je odmah dostigla maksimalno dozvoljeni dnevni rast od 10 odsto, odnosno 35,2 rijala (9,39 dolara) po akciji, čini Aramko vrednijim od najvećih pet naftnih kompanija sveta zajedno - Ekson mobil, Total, Rojal Dač Šel, Ševron i BP.

Aramko prodaje 0,5% svojih deonica pojedinačnim investitorima - od kojih su većina saudijski državljani, i 1% institucionalnim investitorima, od kojih su većina Saudijci ili imaju sedište u Zalivu.

Ta kompanija ima ekskluzivna prava na proizvodnju i prodaju energetskih rezervi Saudijskog kraljevstva. Osnovana je 1933. godine sa američkom "Standard Oilom", a Saudijska Arabija je u potpunosti postala vlasnica 1980. godine.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman planira da novac prikupljen prodajom tog dragulja kraljevine upotrebi za diversifikaciju ekonomije svoje zemlje i finansiranje glavnih nacionalnih projekata kojima se stvaraju radna mesta za milione mladih Saudijaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik