Skoro pola miliona kineskih kompanija ugašeno u prva tri meseca ove godine

Bez autora
Apr 06 2020

Udar pandemije Covid-19 na kinesku ekonomiju je izrazito jak, a to se posebno odnosi na manja i srednja preduzeća, kojih je gotovo pola miliona ugašeno u prva tri meseca ove godine.

Dok oporavak kineske ekonomije generalno ide u pozitivnom smeru, o čemu svedoče pozitivni ekonomski pokazatelji za mart, oporavak malih i srednjih firmi u Kini ide najteže i najsporije. Čak 460 hiljada njih nisu izdržali višemesečnu krizu, dvomesečnu zabranu rada, izostanak priliva novca, te smanjenu potrošnju u društvu, prenosi portal SEEbiz.

Prema pisanju hongkongškog SCMP-a, od 460.000 zatvorenih malih i srednjih preduzeća početkom ove godine, polovina njih ima manje od tri godine poslovanja, zbog čega su i bili najranjiviji na ovakvu ekonomsku krizu. Njih 26 hiljada se bavilo sektorom izvoza. Sam proces bankrota traje nekoliko meseci u Kini, te se do kraja godine očekuje i mnogo više zatvorenih preduzeća.

Ipak, u prva tri meseca ove godine u Kini je osnovano čak 3,2 miliona novih kompanija, ali i to predstavlja pad od 29 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Većina novoosnovanih kompanija se nalazi u provinciji Guangdong (Kanton), a registrirane su za poslove distribucije i prodaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik