"Slatka" kriza na globalnom tržištu

Bez autora
Feb 19 2024

Cena kakaoa dostigla je istorijski rekord usled slabe žetve izazvane sušama u zapadnoj Africi, koja proizvodi većinu ove robe na svetskom nivou.

Referentni fjučersi kakaoa za martovsku isporuku na Interkontinentalnoj berzi (ICE) u Njujorku u petak su nakratko premašili 6.000 dolara po toni, da bi se kasnije spustili na oko 5.880 dolara po toni, što je i dalje daleko iznad prethodnog rekorda od 5.379 dolara iz 1977. godine.

Cene kakaoa su se skoro udvostručile od početka prošle godine.

Stručnjaci pripisuju skok cene lošim usevima u Obali Slonovače i Gani, koje zajedno proizvode oko dve trećine svetskih zrna kakaoa. Obe zemlje se mesecima bore sa ekstremnim vremenskim promenama i bolestima kakao mahuna.

Isporuke kakaoa iz Obale Slonovače smanjene su za oko 39 odsto u odnosu na prethodnu godinu u periodu od oktobra 2023. do februara 2024. godine, na 1,04 miliona tona, preneo je "Juronjuz".

Izvoz iz Gane je takođe pao za nekih 35 odsto, na 341.000 tona u periodu od septembra 2023. do januara 2024. godine. Prošlonedeljna anketa Rojtersa predviđa da će globalni deficit kakao zrna dostići 375.000 tona u tekućoj poljoprivrednoj sezoni.

Analitičari zapažaju da će cene zrna kakaoa verovatno nastaviti da rastu zbog pretnje globalnom snabdevanju koju predstavlja vremenski fenomen El Ninjo, a koji je duvao u zapadnoj Africi tokom trećeg kvartala 2023. godine, a očekuje se da će se nastaviti najmanje do aprila.

Proizvođači čokolade upozoravaju da bi ih sve više cene zrna kakaoa mogle naterati da povise cene. Izvršna direktorka američkog giganta slatkiša "Herši" Mišel Bak rekla je da očekuje da će "istorijski visoke cene kakaoa" ograničiti rast zarade u 2024. i uticati na cenu proizvoda.

Kompanija "Mondelez", vlasnik proizvođača slatkiša "Kedberi", prošlog meseca je takođe upozorila da će povećanje cena biti "poslednje sredstvo" za upravljanje troškovima.

Ranije ove nedelje, šef Evropske asocijacije za kakao Pol Dejvis upozorio je da će globalno tržište kakaoa verovatno ostati napeto još 18 meseci do tri godine.

"U ovom trenutku imamo troškove svuda. Veoma skupa đubriva, teški uslovi za poljoprivrednike, teški uslovi za potrošače... Nema konjice koja dolazi u pomoć", rekao je on, prenosi "Biznis insajder".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik