Smanjena isporuka gasa Belorusiji

Bez autora
Jun 21 2010

Zbog neplaćenog duga od 192 miliona dolara, ruski "Gasprom" uveo ograničenje u isporuci gasa Belorusiji. Ograničenje je počelo smanjenjem od 15 odsto, da bi se postepeno došlo na nivo od 85 odsto, što je "proporcionalno visini duga". Evropa se nada da se spor neće odraziti na isporuke gasa evropskim potrošačima.Od jutros, Belorusija dobija 15 odsto manje gasa od Rusije, uz najavu da će se ograničenje isporuke povećati na čak 85 odsto. Ovu odluku je doneo ruski predsednik Dmitrij Medvedev posle razgovora sa prvim čovekom "Gasproma" Aleksejem Milerom, koji je predsednika izvestio da su pregovori sa Belorusijom završeni bez rezultata, da Belorusija priznaje dug za gas, ali predlaže otplatu u vozilima, opremi i drugoj robi.

Smanjena isporuka gasa BelorusijiZbog neplaćenog duga od 192 miliona dolara, ruski "Gasprom" uveo ograničenje u isporuci gasa Belorusiji. Ograničenje je počelo smanjenjem od 15 odsto, da bi se postepeno došlo na nivo od 85 odsto, što je "proporcionalno visini duga".

Rusija je počela da smanjuje isporuke gasa Belorusiji, zbog neplaćenih dugova. Istovremeno, "Gasprom" pregovara sa beloruskim zvaničnicima o ceni i plaćanju tekućih isporuka.

Evropa se nada da se spor neće odraziti na isporuke gasa evropskim potrošačima. Od jutros, Belorusija dobija 15 odsto manje gasa od Rusije, uz najavu da će se ograničenje isporuke povećati na čak 85 odsto.

Ovu odluku je doneo ruski predsednik Dmitrij Medvedev posle razgovora sa prvim čovekom "Gasproma" Aleksejem Milerom, koji je predsednika izvestio da su pregovori sa Belorusijom završeni bez rezultata, da Belorusija priznaje dug za gas, ali predlaže otplatu u vozilima, opremi i drugoj robi.

"Isplata će biti po ugovoru, u valuti. Gasprom neće prihvatiti ništa drugo. Nema plaćanja u kolačima, puteru, siru ili palačinkama. Primićemo samo novac. Naši beloruski partneri moraju da to shvate", predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Belorusija već duguje skoro 192 miliona dolara za gas, a "Gasprom" prognozira da će se do kraja godine taj dug popeti na 500 miliona.

U sličnom sporu između Rusije i Ukrajine čula se tvrdnja da Rusija mora da bude popustljiva jer zavisi od izvoza u Evropu.

"Od januara 2014. cena gasa na ruskom tržištu biće ista kao i izvozna cena. To znači da će rusko tržište biti najprivlačnije za domaće proizvođače. Rusko tržište troši dvostruko više gasa nego Evropa. Kad izjednačimo cene, "Gasprom" će u Rusiji dobiti dvostruko veće tržište nego što je to Evropa", kaže Aleksej Miler, izvršni direktor "Gasproma".

Ruska strana je obavestila zvaničnu Evropu o smanjenju isporuke gasa Belorusiji po takozvanom "sporazumu ranog upozorenja". Evropa kaže da pažljivo prati tok pregovora Rusije i Belorusije, i očekuje da se taj spor ni na koji način ne odrazi na isporuke gasa evropskim potrošačima, jer preko beloruske teritorije teče petina ruskog izvoza u Evropu.

Prema ugovoru, Belorusija treba ove godine da plaća ruski gas po ceni od 169 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ali za sada, po svojoj odluci, plaća po staroj ceni od 150 dolara. Zbog te razlike se i pojavio dug od 192 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik