Snižen kreditni rejting SAD

Bez autora
Aug 07 2011

Međunarodna agencija za kreditini rejting "Standard end Purs" snizila je dugoročni kreditni rejting Sjednjenih Američkih Država, sa maksimalnih AAA na AA plus. Ovu odluku agencija je obrazložila time da plan za smanjenje budžetskog deficita, koji je u utorak usvojio Kongres, "nije išao dovoljno daleko" u stabilizaciji dužničke krize u kojoj se nalazi zemlja.Višedecenijski dugoročni kreditni rejting Amerike označen sa AAA, koji predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, snižen je na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik.

Snižen kreditni rejting SADAgencija "Standard end Purs" snizila kreditni rejting SAD-a, zabrinuta zbog budžetskog deficita i rastućeg tereta zaduženosti. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do povećanja troškova pozajmljivanja američke vlade, kompanija i potrošača. Kina za stvaranje rezervne valute umesto dolara.

Međunarodna agencija za kreditini rejting "Standard end Purs" snizila je  dugoročni kreditni rejting Sjednjenih Američkih Država, sa maksimalnih AAA na AA plus.

Ovu odluku agencija je obrazložila time da plan za smanjenje budžetskog deficita, koji je u utorak usvojio Kongres, "nije išao dovoljno daleko" u stabilizaciji dužničke krize u kojoj se nalazi zemlja.

Višedecenijski dugoročni kreditni rejting Amerike označen sa AAA, koji predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, snižen je na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik.

Agencija "Standard end Purs" je nanela najvećoj svetskoj ekonomiji udarac bez presedana kada je snizila dugoročni kreditni rejting te zemlje za jedan stepen, na AA plus, usled zabrinutosti zbog vladinog budžetskog deficita i rastućeg dužničkog opterećenja.

Taj potez će verovatno dovesti do povećanja troškova pozajmljivanja američke vlade, kompanija i potrošača, preneo je Rojters mišljenje finansijskih eksperata.

Republikanci žestoko reaguju

Reagovanja republikanaca su žestoka. Iako posmatrači kažu da su donekle deo izborne kampanje, svi se slažu da su realna. Njut Gingrič, republikanski predsednički kandidat, kaže da upozorenje Standard and pursa treba da bude otrežnjenje.

"Ukoliko se predsednik i Kongres ne posvete ekonomskom rastu i novim radnim mestima, nećemo moći da rešimo ovaj probem", kaže Gingrič.

Drugi kandidat republikanaca za predsednika Mišel Bahman poručuje da Obama uništava temelje američke ekonomije. "Pozivam predsednika da smesta zatraži ostavku ministra finansija Timotija Gajtnera", kaže Bahmanova.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman smatra da je Obamina administracija pogrešila, previše se posvećujući smanjenju deficita, umesto oživljavanju ekonomije.

Američki berzanski stručnjaci pokušavaju da pokažu da nije sve tako crno.

"Sad je pravi trenutak da na miru napravite spisak dobrih kompanija i kupite njihove akcije", smatra berzantski stručnjak Ted Dikson. "Investitorima savetujemo da ne prave nikakve nagle promene, već da ovo shvate kao šansu za veliku zaradu u budućnosti", kaže Dikson.

Kina na gubitku

Kina, najveći strani američki poverilac, zatražila je od Vašingtona da zategne kaiš i nauči da živi bez pojazmica. Peking poziva na stvaranje nove, stabilne, globalne rezervne valute.

"Kina, najveći kreditor te svetske supersile, ima sada sva prava da traži da SAD reše svoje strukturne dužničke probleme i osiguraju bezbednost dolarskih aktiva Kine", navedeno je u komentaru kineske državne novinske agencije Sinhua.

Fransis Lin iz hongkonškog Linsjan Holding procenjuje da će kamate morati da porastu, što znači da će vrednost američkih hartija od vrednosti pasti.

"Ukoliko njihova vrednost padne za jedan procenat, Kina će smesta izgubiti 11 milijardi dolara živog novca, a Japan 10 milijardi dolara" kaže Lin.

Zvaničnici Japana, koji je drugi po veličini vlasnik američkog duga, ukazuju da je njihovo poverenje u američke vladine obveznice i njihovu privlačnost za investiranje nepromenjeno.

Francuska ima "potpuno poverenje" u snagu ekonomije SAD-a i odlučnost administracije predsednika Baraka Obame da sprovede plan za smanjenje deficita koji je odobrio Kongresu u Vašingtonu, izjavio je ministar ekonomije Fransoa Baruen.

Francuski ministar kaže da je rejting agencije "Standard end purs" samo jedan element u proceni finansijske situacije Amerike, a da su ostale dve vodeće agencije, "Mudis" i "'Fič", potvrdile su svoje rejtinge na nivou trostrukog A.

"Kao rezultat, postavlja se pitanje donošenja odluke na osnovu podataka koji nisu usaglašeni", rekao je Baruen, prvi od ministara iz zemalja-članica EU koji je reagovao na sniženje kreditnog rejtinga SAD-a.

Sniženje kreditnog rejtinga neće se kratkoročno odraziti na finansijsku stabilnost ruske ekonomije, niti dovesti do promene strukture ruskih deviznih rezervi, izjavio je zamenik predsednika ruske centralne banke Sergej Švecov.

Premijerka Australije Džulija Gilard je primetila da sniženje rejtinga nije bilo neočekivano, a da ostale dve agencije i dalje drže rejting SAD na vrhunskom nivou.

Zamenik guvernera centralne banke Tajvana, šestog po veličini vlasnika američkog duga, izjavio je da sniženje rejtinga "neće imati uticaj" na tu zemlju.

Administracija u Hongkongu, takođe jednom od najvećih vlasnika američkih vladinih obveznica, ukazala je da je sniženje rejtinga "uglavnom bilo očekivano".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik